ΗΠΑ: Μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιακής φλεγμονής από το εμβόλιο της Moderna σε σχέση με της Pfizer

ΗΠΑ: Μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιακής φλεγμονής από το εμβόλιο της Moderna σε σχέση με της Pfizer

Τι αναφέρουν τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων για τα δύο mRNA εμβόλια κατά του κορονοϊού

Το εμβόλιο της Moderna κατά της COVID-19 μπορεί να θέτει έναν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής φλεγμονής σε ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, ανέφεραν σήμερα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), επικαλούμενα πρόσφατα στοιχεία.

Η υπηρεσία ανέφερε ωστόσο, πως τα ευρήματα για τη μυοκαρδίτιδα και την περικαρδίτιδα, καρδιακές φλεγμονές που συνδέονται με αμφότερα τα εμβόλια mRNA, δεν συνάδουν σε όλα τα συστήματα επιτήρησης της ασφάλειας των εμβολίων στις ΗΠΑ. Η ανάλυση των CDC έρχεται καθώς σύμβουλοι του αμερικανού οργανισμού φαρμάκων FDA συναντώνται σήμερα, προκειμένου να συζητήσουν την έγκριση του εμβολίου της Moderna για παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-17 ετών.

Στη βάση δεδομένων από το σύστημα Vaccine Safety Datalink (VSD), ο δείκτης επίπτωσης καρδιακής φλεγμονής είναι 97,3 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεων για άνδρες ηλικίας 18-39 ετών έπειτα από μια δεύτερη δόση εμβολίου της Moderna, έναντι 81,7 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεων του εμβολίου της Pfizer.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό τους με ένα εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19 αναρρώνουν σταδιακά, ανέφεραν τα CDC.