Το μέρος όπου συμβαίνει ένα παράδοξο όταν πεθαίνει κάποιος

Το μέρος όπου συμβαίνει ένα παράδοξο όταν πεθαίνει κάποιος

Είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη του πλανήτη στο οποίο μπορεί να ζήσει ο καθένας

Το Σβάλμπαρντ είναι ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται μεταξύ της πιο βόρειας ακτής της Νορβηγίας από τη μία και του Βορείου Πόλου από την άλλη. Ουσιαστικά στο μέσο του Αρκτικού Ωκεανού.

Το μεγαλύτερο νησί του είναι το Σπλίτσμπέργκεν και η μεγαλύτερη κατοικημένη περιοχή το Λόνγκγιαρμπιεν.

Λίγο πάνω από 800 χιλιόμετρα βόρεια της Νορβηγίας, το Σβάλμπαρντ είναι γενικά το πιο βόρειο (κατοικημένο όλον τον χρόνο) μέρος του πλανήτη. Προσέξτε. Ταυτόχρονα, είναι η πατρίδα του πιο βόρειου πανεπιστημίου, της πιο βόρειας εκκλησίας και της πιο βόρειας ζυθοποιίας. Τέλος, το μέρος που μπορεί να ζήσει ο οποιοσδήποτε το θελήσει.

Τα συγκεκριμένα νησιά κατοικήθηκαν για πρώτη φορά τον 17ο και τον 18ο αιώνα ως βάση για τους φαλαινοθήρες της ευρύτερης περιοχής. Αργότερα εγκαταλείφθηκαν για να αρχίσουν και πάλι να κατοικούνται στις αρχές του 20ού αιώνα χάρη στις εξορύξεις άνθρακα. Η σημασία τους αναβαθμίστηκε και ήταν τόσο μεγάλη, ώστε το 1920 μέσω της Συμφωνίας του Σβάλμπαρντ η ευρύτερη περιοχή άρχισε να αναγνωρίζεται ως μέλος της νορβηγικής επικράτειας.

Τι κάνει το Σβάλμπαρντ να ξεχωρίζει

Το Σβάλμπαρντ είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη του πλανήτη που στο οποίο μπορεί να ζήσει ο καθένας. Για την ακρίβεια, από τους περίπου 2.500 κατοίκους που ζουν στην πρωτεύουσά του ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 1/3 είναι μετανάστες που κατάγονται μάλιστα από 50 διαφορετικές χώρες.

Αυτό συμβαίνει πολύ απλά γιατί οι πολίτες από κάθε χώρα του κόσμου είναι δεκτοί στην περιοχή χωρίς την ανάγκη να έχουν visa ή διαβατήριο. Αρκεί να έχουν δουλειά και ένα μέρος να ζήσουν.

Υπάρχουν βέβαια και πάρα πολλά προβλήματα. Δεν υπάρχει νοσοκομείο παρά μόνο ιατρεία. Δεν υπάρχει όμως ούτε μαιευτήριο και συνήθως οι γυναίκες πρέπει να μετακινηθούν στη Νορβηγία για να γεννήσουν.

Ένα ακόμα παράδοξο είναι ότι απαγορεύεται να ταφείς στην περιοχή σε περίπτωση που πεθάνεις.

Όλη η επικράτεια του νησιού έχει μία στρώση πάγου που μένει παγωμένη καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο διατηρεί τα σώματα αλλά κάποιες φορές πιέζει προς τα έξω τα σώματα που δεν έχουν θαφτεί καλά.

Η ζωή στο Σβάμπαρντ

Το Λόνγκγιαρμπιεν είναι το μέρος όπου ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα νησιά της περιοχής υπάρχουν συνολικά μόλις 40 χιλιόμετρα δρόμων, εκ των οποίων κανείς που να ενώνει μεταξύ τους, τους διάφορους οικισμούς οι οποίο είναι προσβάσιμοι μόνο με πλοίο το καλοκαίρι και με snowmobile τον χειμώνα.

Είναι μάλιστα κοινή πρακτική, όταν φεύγεις από την πόλη, να παίρνεις μία καραμπίνα σε περίπτωση που πετύχεις κάποια πολική αρκούδα.

Το κλίμα

Το κλίμα της περιοχής, όπως μπορεί να καταλάβει εύκολα κανείς, είναι πολύ ψυχρό. Το καλοκαίρι οι μέσοι όροι θερμοκρασίας είναι μεταξύ 4 και 7 βαθμών Κελσίου. Τον Ιανουάριο οι μέσοι όροι φτάνουν τους -13 ως και -9.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνο πρέπει να υπολογίζεις ότι στο Σβάλμπαρντ η θερμοκρασία θα είναι υπό το μηδέν. Παρόλα αυτά και παρότι υπάρχει προφανώς πολύ κρύο, δεν υπάρχουν ακραίες θερμοκρασίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες στην ευρύτερη περιοχή είναι έως και 20 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες εν συγκρίσει με περιοχές στη Ρωσία και στον Καναδά που βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος. Και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγο γι΄αυτό. Οι θερμές ροές νερού από το βόρειο κομμάτι του Ρεύματος του Κόλπου, περιτριγυρίζουν τα νησιά και αυξάνουν τη θερμοκρασία των παράκτιων περιοχών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...