Επιστήμονες μπορούν να «σαρώνουν» τον εγκέφαλο και να καταλαβαίνουν τις πολιτικές πεποιθήσεις

Επιστήμονες μπορούν να «σαρώνουν» τον εγκέφαλο και να καταλαβαίνουν τις πολιτικές πεποιθήσεις

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης αιχμής

Νέα έρευνα απέδειξε ότι οι σαρώσεις εγκεφάλου που πραγματοποιήθηκαν ενώ μερικοί άνθρωποι εκτελούσαν διάφορες εργασίες ή δεν έκαναν τίποτα, προσδιόρισαν με ακρίβεια την πολιτική τους ιδεολογία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καταγραφές στον εγκέφαλο που αποκαλύφθηκαν από τις σαρώσεις ήταν εξίσου ακριβείς στον προσδιορισμό της πολιτικής ιδεολογίας με τον πιο ισχυρό προγνωστικό παράγοντα που χρησιμοποιείται γενικά στην έρευνα πολιτικής επιστήμης, που είναι η ιδεολογία των γονέων ενός ατόμου.

Η πολιτική συμπεριφορά ενός ατόμου μπορεί πλέον να κατανοηθεί “κοιτάζοντας” τον εγκέφαλο του δήλωσε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Skyler Cranmer, ένας εκ των συντακτών της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS Nexus, είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που χρησιμοποιεί σαρώσεις εγκεφάλου με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για τη μελέτη της πολιτικής ιδεολογίας.

Είναι επίσης μια από τις λίγες μελέτες που εξέτασαν τη λειτουργική συνδεσιμότητα σε σχέση με την ιδεολογία, μια προσέγγιση ολόκληρου του εγκεφάλου που εξέτασε ποια μέρη του εγκεφάλου έχουν δείξει παρόμοια μοτίβα δραστηριότητας κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, υποδεικνύοντας ότι επικοινωνούν μεταξύ τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης αιχμής και πόρους του Κέντρου Υπερυπολογιστών του Οχάιο για να αναλύσουν τις σαρώσεις. Βρήκαν συσχετίσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων της σάρωσης και των δηλώσεων των συμμετεχόντων για την ιδεολογία τους σε μια κλίμακα έξι βαθμών από «πολύ φιλελεύθερη» έως «πολύ συντηρητική».

Ακόμη και όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να παραμείνουν ήρεμοι και να μην σκέφτονται τίποτα, οι σαρώσεις που προέκυψαν έδειξαν μια σύνδεση με την πολιτική ιδεολογία, δήλωσε James Wilson, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Τα δεδομένα προέρχονται από το πρόγραμμα Wellbeing του Πανεπιστημίου του Οχάιο, στο οποίο συμμετείχαν 174 υγιείς ενήλικες που εκτελούσαν τυπικές εργασίες που χρησιμοποιούνται συχνά σε επιστημονικά πειράματα ενώ βρίσκονταν σε σαρωτή fMRI.

Ενώ οι σαρώσεις και των οκτώ εργασιών ήταν προγνωστικές της ιδεολογίας των συμμετεχόντων, τρεις εργασίες είχαν ιδιαίτερα ισχυρούς δεσμούς.

Το ένα ήταν έργο ενσυναίσθησης, στο οποίο στους συμμετέχοντες εμφανίζονται φωτογραφίες ανθρώπων με ουδέτερα πρόσωπα, χαρούμενα, λυπημένα και φοβισμένα. Η δεύτερη εργασία εξέταζε την επεισοδιακή μνήμη και η τρίτη ήταν μια εργασία επιβράβευσης, στην οποία οι συμμετέχοντες μπορούσαν να κερδίσουν ή να χάσουν χρήματα ανάλογα με το πόσο γρήγορα πάτησαν ένα κουμπί.

Το γεγονός ότι οι σαρώσεις εγκεφάλου εντόπισαν την ιδεολογία καθώς και το πρότυπο της γονικής ιδεολογίας ήταν εντυπωσιακό από μόνο του, είπαν οι ερευνητές. Αλλά όταν τα αποτελέσματα του εγκεφάλου συνδυάστηκαν με δημογραφικούς και κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, όπως η ηλικία, το φύλο, το εισόδημα και η εκπαίδευση, το μοντέλο που προέκυψε τα κατάφερε ακόμη καλύτερα στην ένδειξη της ιδεολογίας σε σχέση με την ιδεολογία του γονέα.

«Κοιτάξαμε τον εγκέφαλο ως ένα σύνθετο σύστημα περιοχών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να παράγουν αυτές τις συμπεριφορές. Οι περισσότερες άλλες μελέτες εξέτασαν μια περιοχή του εγκεφάλου σε απομόνωση για να δουν αν ενεργοποιήθηκε ή όχι όταν υποβλήθηκε σε πολιτικά ερεθίσματα», είπε Skyler Cranmer ένας εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα .

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι οι ενεργοποιήσεις συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, της αμυγδαλής, της κατώτερης μετωπιαίας έλικας και του ιππόκαμπου, συνδέονταν πιο έντονα με τις πολιτικές δεσμεύσεις.