Γονείς μήνυσαν Meta και Instagram για διατροφική διαταραχή και αυτοτραυματισμό της κόρης τους

Γονείς μήνυσαν Meta και Instagram για διατροφική διαταραχή και αυτοτραυματισμό της κόρης τους

Κατήγγειλαν ότι η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης του Instagram οδήγησε την τότε μαθήτρια του δημοτικού σε «θάλαμο ηχούς» που εξυμνούσε την ανορεξία

Είδαν το παιδί τους να έχει τάσεις αυτοκαστροφής και οι γονείς οδηγήθηκαν στην απόφαση να μηνύσουν την Meta και κατά συνέπεια το Instagram για το λάθος πρότυπο που έδωσε στην κόρη τους και την οδήγησε σε διατροφική διαταραχή, αυτοτραυματισμό και σκέψεις αυτοκτονίας για αρκετά χρόνια.

Η μήνυση κατατέθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια στις 6 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε στην ΕΡΤ. Μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 23 Μαΐου του 2022, είχε προηγηθεί η υπερψήφιση νομοσχεδίου στην Καλιφόρνια, που καταλογίζει ευθύνες στις εταιρείες για την πρόκληση βλάβης σε παιδιά που εθίζονται στα προϊόντα τους, ανοίγοντας τον δρόμο σε γονείς να μηνύσουν πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok για έως και 25.000 δολάρια ανά παράβαση.

«Η εποχή του απεριόριστου κοινωνικού πειραματισμού στα παιδιά έχει τελειώσει και θα προστατεύσουμε τα παιδιά», δήλωσε στο Associated Press ο Jordan Cunningham, μέλος της πολιτειακής Συνέλευσης που παρουσίασε το νομοσχέδιο.  Η αγωγή επικαλείται σε μεγάλο βαθμό τα Facebook Papers, έναν ερευνητικό θησαυρό εσωτερικών εγγράφων της Meta που διέρρευσαν το περασμένο φθινόπωρο και αποκάλυψαν ότι ο τεχνολογικός γίγαντας γνώριζε ότι το Instagram είχε αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα σώματος και σε άλλα ζητήματα ψυχικής υγείας ιδίως μεταξύ των έφηβων κοριτσιών, χωρίς αυτό να αποκλείει τα αγόρια.

Η μήνυση κατατέθηκε για λογαριασμό της Alexis Spence, η οποία μπόρεσε να δημιουργήσει τον πρώτο της λογαριασμό στο Instagram σε ηλικία 11 ετών εν αγνοία των γονιών της και κατά παράβαση της ελάχιστης ηλικίας της πλατφόρμας, που είναι τα 13 έτη. Σύμφωνα με την καταγγελία, η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης του Instagram οδήγησε σχεδόν άμεσα την τότε μαθήτρια της πέμπτης δημοτικού σε έναν «θάλαμο ηχούς» με περιεχόμενο που εξυμνούσε την ανορεξία και τον αυτοτραυματισμό και ενθάρρυνε συστηματικά τον εθισμό της στη χρήση της εφαρμογής. Η μήνυση κατατέθηκε από το Social Media Victims Law Center, μια ομάδα με έδρα το Σιάτλ που υποστηρίζει οικογένειες εφήβων οι οποίοι βλάπτονται στο διαδίκτυο.

Η Spence κάποτε ήταν γεμάτη αυτοπεποίθηση και χαρά και τώρα στα 19 της χρόνια έχει νοσηλευτεί, ήδη, για κατάθλιψη, άγχος και ανορεξία και «παλεύει για να παραμείνει σε ανάρρωση κάθε μέρα» ως αποτέλεσμα «του επιβλαβούς περιεχομένου και των χαρακτηριστικών του Instagram που προωθούνται και παρέχονται αμείλικτα στην προσπάθειά του να αυξηθεί η αφοσίωση των χρηστών», αναφέρει η μήνυση.

Η μήνυση περιέχει επίσης έγγραφα που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν από τις διαρροές, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο η Meta αναφερόταν στους «tweens» (προέφηβους, ηλικίας 10-12 ετών) ως «ζώα αγέλης» που «θέλουν να βρουν κοινότητες όπου μπορούν να χωρέσουν». Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι τέτοια έγγραφα καταδεικνύουν τις προσπάθειες της Meta να στρατολογήσει ανήλικους χρήστες στις πλατφόρμες της.