Η Ισπανία θα προσφέρει στην Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους

Η Ισπανία θα προσφέρει στην Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους

Θα δώσει στο Κίεβο και τεθωρακισμένα Leopard

Η Ισπανία θα προσφέρει στην Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους και τεθωρακισμένα Leopard, αυξάνοντας τη στρατιωτική της βοήθεια προς τη χώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα El Pais.

Παράλληλα η Μαδρίτη θα προσφέρει κρίσιμης σημασίας εκπαίδευση στον ουκρανικό στρατό για τον χειρισμό των τεθωρακισμένων αυτών. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στη Λετονία, όπου ο ισπανικός στρατός έχει αναπτύξει 500 μέλη του στο πλαίσιο της ενισχυμένης παρουσίας του ΝΑΤΟ.

Μια δεύτερη φάση της εκπαίδευσης μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ισπανία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η El Pais σημείωσε ότι το ισπανικό υπουργείο Άμυνας οριστικοποιεί την παράδοση στο Κίεβο αντιαεροπορικών πυραύλων Shorad Aspide, τους οποίους ο ισπανικός στρατός έχει αντικαταστήσει με ένα πιο εξελιγμένο σύστημα.

Μέχρι στιγμής η Μαδρίτη έχει προσφέρει στο Κίεβο πυρομαχικά, εξοπλισμό ατομικής προστασίας και ελαφρά όπλα, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πηγές δήλωσαν στην ισπανική εφημερίδα ότι την σχετική πρόταση για την παροχή αυξημένης βοήθειας προς την Ουκρανία έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στον Ουκρανό πρόεδρο όταν συναντήθηκαν στις 21 Απριλίου, όμως διευκρίνισαν ότι η διαδικασία καθυστέρησε λόγω της περιπλοκότητάς της.