Ο Πούτιν… προειδοποιεί για παγκόσμια επισιτιστική κρίση: Η κατάσταση στην αγορά τροφίμων θα επιδεινωθεί

Ο Πούτιν… προειδοποιεί για παγκόσμια επισιτιστική κρίση: Η κατάσταση στην αγορά τροφίμων θα επιδεινωθεί

Ο Ρώσος πρόεδρος αρνείται ότι απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα ότι ο κόσμος προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στη Μόσχα για τα προβλήματα που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και αρνήθηκε ότι έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

«Οι εταίροι μας έκαναν πολλά λάθη και τώρα ψάχνουν τον αποδιοπομπαίο τράγο», υποστήριξε. «Η κατάσταση θα επιδεινωθεί επειδή οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις στα λιπάσματά μας», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση. Πρόσθεσε ότι η αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων «δεν έχει καμία σχέση» με τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εξάγει τα σιτηρά της από τα λιμάνια που ελέγχει, όπως από την Οδησσό. Θα μπορούσε επίσης το ουκρανικό σιτάρι να εξαχθεί μέσω της Ρουμανίας και της Πολωνίας, ακόμη και μέσω της Λευκορωσίας, εφόσον αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας αυτής. Επέμεινε ότι η Μόσχα δεν μπλοκάρει τις εξαγωγές και είναι έτοιμη να «εγγυηθεί» την ασφάλειά τους μέσω των λιμανιών της Αζοφικής Θάλασσας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μόσχας, η Ουκρανία θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξαγωγή 5 εκατομμυρίων τόνων σιταριού και 7 εκατ. τόνων καλαμποκιού. Όσον αφορά τις ρωσικές εξαγωγές σιταριού, θα αυξηθούν στα 50 εκατομμύρια τόνους, είπε ο Πούτιν.

Θέλει να παραιτηθεί η διορισθείσα από τους Ρώσους «γκαουλάιτερ» της Μελιτόπολης 

Εξάλλου, η λεγόμενη «γκαουλάιτερ» της Μελιτόπολης Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, θέλει να υποβάλλει την παραίτηση της εξαιτίας της αντίστασης που προβάλλουν οι κάτοικοι της πόλης, δήλωσε στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform ο δήμαρχος της πόλης Ιβάν Φιόντοροφ.

«Η Ντανιλτσένκο θέλει να παραιτηθεί από την θέση του ‘γκαουλάιτερ’ όχι μόνο λόγω της έκρηξης η οποία σημειώθηκε αυτές τις μέρες στην πόλη, αλλά και λόγω της αντίστασης που κάνουν από την πρώτη ημέρα της κατοχής οι ηρωικοί μας πολίτες», δήλωσε ο Φιόντοροφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπέρ της Ουκρανίας που γινόντουσαν στην κατεχόμενη πόλη, συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι, αλλά στην συνέχεια όταν άρχισαν να απαγάγουν τους ακτιβιστές, η αντίσταση υπήρξε πρωτοφανής.

«Εννοείται ότι οι κατακτητές δεν περίμεναν μια τέτοια αντίσταση. Γι αυτό η ‘γκαουλάιτερ’ θέλει να φύγει. Επειδή η ίδια όπως και όλη η πουτινική προπαγάνδα περίμεναν ότι αμέσως μετά τον διορισμό της θα έχει την υποστήριξη των κατοίκων , αλλά οι δικοί μας άνθρωποι ξέρουν ότι είναι μια απατεώνας που καταχράστηκε κρατικά χρήματα και δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ούτε το 10% στις δημοτικές εκλογές», δήλωσε ο Φιόντοροφ.

Όπως είχε μεταδοθεί πρόσφατα, την Δευτέρα στις 30 Μαΐου, στην Μελιτόπολη εξεράγη αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιούσε η Ντανιλτσένκο.