Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους να πάρουν θέση εναντίον της Κίνας

Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους να πάρουν θέση εναντίον της Κίνας

«Δεν θέλουμε νέο ψυχρό πόλεμο», λέει η Ουάσιγκτον

Η δεύτερη τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Γουέντι Σέρμαν, κατήγγειλε χθες Πέμπτη τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Κίνας σε παγκόσμια κλίμακα και κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό του Πεκίνου.

«Προτού καν ο πρόεδρος (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ) και ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν ανακοινώσουν τον Φεβρουάριο πως σχηματίζουν συμμαχία ‘χωρίς όρια’, η Κίνα αποτελούσε πρόκληση για την ασφάλεια της Ευρώπης, για την οικονομία της Ευρώπης και για τις αξίες της Ευρώπης», είπε η κυρία Σέρμαν απευθυνόμενη σε αντιπροσώπους του ευρωπαϊκού Τύπου μέσω βιντεοδιάσκεψης από την Ουάσινγκτον.

Μίλησε περί εκφοβισμών και «οικονομικής παρενόχλησης» της Κίνας σε βάρος της Ευρώπης, αναφέροντας ως παραδείγματα τον πρόσφατο αποκλεισμό των λιθουανικών εξαγωγών, το ότι το Πεκίνο «δεν παρέδωσε» αυτοκινητόδρομο που είχε αναλάβει να κατασκευάσει στο Μαυροβούνιο, το ότι έχει βάλει στο στόχαστρο εταιρείες όπως οι Adidas και Nike.

Η συνέντευξη της κυρίας Σέρμαν ακολουθεί πρόσφατη ομιλία του προϊσταμένου της, του αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, με την οποία αναγόρευσε το Πεκίνο στην κυριότερη απειλή για την παγκόσμια τάξη, παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί συχνά το Πεκίνο πως επιδιώκει να αλλάξει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Στην ομιλία του την 25η Μαΐου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε έντονο ανταγωνισμό με το Πεκίνο που έχει στόχο, κατ’ αυτόν, να διατηρηθεί η παγκόσμια τάξη.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν μιλά περί ανάγκης να πιεστεί η Κίνα για να τηρεί τους διεθνείς κανόνες, ιδίως στις διενέξεις στη Νότια Σινική Θάλασσα και στο πεδίο του εμπορίου.

«Παρότι το Πεκίνο απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα (...) οι ενέργειες της Κίνας έχουν αντίκτυπο στο μέλλον της Ευρώπης», επέμεινε η κυρία Σέρμαν, εκφράζοντας μεν ικανοποίηση για τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους ως προς το ζήτημα αυτό κι ευχόμενη να «ευθυγραμμιστούν με τις προσεγγίσεις μας».

Ακόμη, η αμερικανίδα διπλωμάτισσα πρόβαλε ιδιαίτερα το ότι «οι πάντες σκέφτονται για τα ζητήματα που αφορούν τις εφοδιαστικές αλυσίδες», στα απόνερα της πανδημίας του νέου κορονοϊού και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση» με την Κίνα, ούτε να «αποσυνδέσουν» την οικονομία τους από αυτή της Κίνας, διαβεβαίωσε η αμερικανίδα υφυπουργός. «Δεν θέλουμε νέο ψυχρό πόλεμο», επέμεινε, όμως «δεν μπορούμε να λογαριάζουμε στο ότι το Πεκίνο θα αλλάξει συμπεριφορά».

Σημείωσε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν «με μεγάλη προσοχή» τη συμμαχία της Κίνας με τη Ρωσία, απειλώντας το Πεκίνο με «συνέπειες» αν οι κινεζικές αρχές αποφασίσουν να στείλουν εξοπλισμούς (σ.σ. όπλα) στον ρωσικό στρατό, αν και δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο σήμερα.

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι η Κίνα αναπαράγει σειρά «ψευδών πληροφοριών» που προέρχονται από τη Μόσχα.

«Ειλικρινά, θεωρώ ότι η Ρωσία και ο Πούτιν θα είναι παρίες για πολύ καιρό και δεν είμαι σίγουρη ότι η Κίνα θα ωφεληθεί» από τη συμμαχία, κατέληξε.