Κροατία: Συνελήφθη Ρωσίδα ακτιβίστρια που συνόδευε το συγκρότημα Pussy Riot

Κροατία: Συνελήφθη Ρωσίδα ακτιβίστρια που συνόδευε το συγκρότημα Pussy Riot

Κατόπιν αιτήματος του Τουρκμενιστάν

Μια ακτιβίστρια που συνόδευε το ρωσικό πανκ συγκρότημα διαμαρτυρίας Pussy Riot στην ευρωπαϊκή περιοδεία του, με στόχο να καταγγείλει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνελήφθη στην Κροατία με βάση ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με τα μέλη του συγκροτήματος.

Η Αϊσολτάν Νιγιάζοβα, που είναι τουρκμενικής καταγωγής, συνελήφθη την Κυριακή στα σύνορα, όταν μπήκε στην Κροατία από τη Σλοβενία, εξήγησε η Μαρία Αλιόχινα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έξω από μια φυλακή του Ζάγκρεμπ.

Το συγκρότημα, που ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου από το Βερολίνο μια περιοδεία για να συλλέξει πόρους για διάφορους οργανισμούς που βοηθούν την Ουκρανία, εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Ζάγκρεμπ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Νιγιάζοβα είχε συλληφθεί και στη Σλοβενία –αλλά αφέθηκε γρήγορα ελεύθερη– με βάση το ίδιο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το 2002 από το Τουρκμενιστάν.

«Ένας αθώος άνθρωπος βρίσκεται στη φυλακή και πρέπει να απελευθερωθεί», είπε η Αλιόχινα. «Δεν είναι εγκληματίας. Οι εγκληματίες είναι οι τουρκμενικές και οι ρωσικές αρχές», πρόσθεσε.

Η Μαρία Αλιόχινα, που απειλείται και η ίδια με φυλάκιση στη Ρωσία, έφυγε παράνομα από τη χώρα, στις αρχές Μαΐου, μεταμφιεσμένη σε διανομέα φαγητού, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Κροάτισσα δικηγόρος της κρατούμενης ακτιβίστριας, η Λίνα Μπούντακ, εξήγησε ότι η Νιγιάζοβα έχει ήδη δικαστεί στη Ρωσία για τις κατηγορίες που της προσάπτουν οι τουρκμενικές αρχές και έχει εκτίσει ποινή εξαετούς κάθειρξης. Η δικηγόρος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ένταλμα. Σύμφωνα με κροατικά μέσα ενημέρωσης, η Νιγιάζοβα καταζητείται με την κατηγορία της κατάχρησης χρημάτων από την Κεντρική Τράπεζα του Τουρκμενιστάν.

«Δεν γίνεται να ξαναδικαστεί, να απελαθεί και να εκτίσει νέα ποινή» για τα ίδια αδικήματα, επέμεινε η δικηγόρος, εξηγώντας ότι θα ζητήσει την αποφυλάκισή της μέχρι την απέλασή της από την Κροατία. Ισχυρίστηκε επίσης ότι πρόκειται για «πολιτική δίωξη» επειδή ο αντιφρονών πατέρας της ακτιβίστριας συνελήφθη και σκοτώθηκε στη φυλακή.

Η Όλγα Μπορίσοβα, μέλος του γκρουπ, έκανε αυτή την ανάρτηση από την Κροατία με την φωτογραφία της Νιγιάζοβα.