Μονακό: Στα δικαστήρια ο Ρώσος ολιγάρχης Μπόρις Ρότενμπεργκ για να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό

Μονακό: Στα δικαστήρια ο Ρώσος ολιγάρχης Μπόρις Ρότενμπεργκ για να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό

Ο 65χρονος έκανε περιουσία στον κατασκευαστικό τομέα και τα δημόσια έργα και διαθέτει και φινλανδικό διαβατήριο

Ο Ρώσος ολιγάρχης Μπόρις Ρότενμπεργκ, που είναι μόνιμος κάτοικος του Μονακό, προσέφυγε στα δικαστήρια του πριγκιπάτου ζητώντας να του επιτραπεί να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, αφού ο δικός του έκλεισε στις αρχές του έτους, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τη δικηγόρο του.

Ο 65χρονος Ρότενμπεργκ έκανε περιουσία στον κατασκευαστικό τομέα και τα δημόσια έργα και διαθέτει και φινλανδικό διαβατήριο. Μαζί με τον αδελφό του, τον Αρκάντι, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των προσώπων που πρόσκεινται στο ρωσικό καθεστώς και στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 8 Απριλίου, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όμως η απόφαση της τράπεζας Société Générale να κλείσει τον λογαριασμό του είχε ληφθεί πολύ νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με την προσφυγή που κατέθεσε η δικηγόρος του, Σοφί Ζονκέ. Οι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε η τράπεζα δεν διευκρινίζονται.

Τον Φεβρουάριο ο Ρότενμπεργκ ζήτησε να ανοίξει λογαριασμό σε άλλη τράπεζα, την Banque J. Safra, όμως και από εκεί πήρε αρνητική απάντηση, στις 9 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η Ζονκέ ζητά από το δικαστήριο να «διατάξει» το πριγκιπάτο να εγκρίνει το άνοιγμα ενός απλού καταθετικού λογαριασμού για τον οποίο «κανένας κίνδυνος δεν δικαιολογεί μια τέτοια άρνηση».

Μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μονακό αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο εξηγώντας ότι πρόκειται για «μια ιδιωτική υπόθεση».

Οι αδελφοί Ρότενμπεργκ είναι παιδικοί φίλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και συναθλητές του στο τζούντο. Πλούτισαν χάρη στις κολοσσιαίες δημόσιες συμβάσεις που εξασφάλισαν, κυρίως για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, το 2014.

Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ διαθέτει μια βίλα στην Κυανή Ακτή, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων που «πάγωσαν» στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ.