Γερμανία: Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου από τη Ρωσία πλήρωσε σε ρούβλια

Γερμανία: Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου από τη Ρωσία πλήρωσε σε ρούβλια

Ισχυρίστηκε ότι ακολούθησε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η εταιρεία Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ολοκλήρωσε την πρώτη πληρωμή σύμφωνα με την απαίτηση της Μόσχας, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της ροής φυσικού αερίου που είναι κρίσιμη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Όπως άλλες γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, η Uniper άλλαξε τον τρόπο πληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Uniper πληρώνει σε ευρώ σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό πληρωμών», αναφέρει η εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ. «Η πρώτη από αυτές τις πληρωμές έγινε στα τέλη Μαΐου. Επομένως, η Uniper ενήργησε εντός του πλαισίου των κυρώσεων και μπορεί να συνεχίσει να διασφαλίζει την έγκαιρη εκπλήρωση των όρων της σύμβασης».

Το σχέδιο πληρωμών της Ρωσίας, που προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμών για την πληρωμή σε ευρώ και ακολούθως τη μετατροπή σε ρούβλια, αποκάλυψε ρωγμές στην ενιαία αντίδραση της Ευρώπης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ορισμένες χώρες μέλη αρνήθηκαν να συμφωνήσουν και άλλες αναζήτησαν τρόπους για να συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας.

Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο πέρυσι αντιπροσώπευε πάνω από το 50% των εισαγωγών καυσίμων. Τον προηγούμενο μήνα η Uniper είχε προαναγγείλει ότι θα πραγματοποιούσε στα τέλη Μαΐου την πρώτη πληρωμή σύμφωνα με το νέο σχέδιο, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Uniper, που επιδιώκει να πωλήσει τη ρωσική θυγατρική Unipro, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε συντονισμό με τη γερμανική κυβέρνηση και ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα σήμερα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την 1η Ιουνίου την παροχή φυσικού αερίου στην Orsted της Δανίας, καθώς και στην Shell Energy για τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου στη Γερμανία, αφότου οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το νέο σχέδιο πληρωμών της Μόσχας.