Ολλανδία: Η GasTerra δεν δέχτηκε να πληρώσει σε ρούβλια και σταματά την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου

Ολλανδία: Η GasTerra δεν δέχτηκε να πληρώσει σε ρούβλια και σταματά την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου

Το ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρεία

Η ολλανδική εταιρεία GasTerra ανακοίνωσε σήμερα ότι από αύριο Τρίτη, 31 Μαΐου, θα σταματήσει να λαμβάνει αέριο από τη ρωσική Gazprom, αφού αρνήθηκε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας και να πληρώνει σε ρούβλια.

Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία ανήκει κατά 50% στο ολλανδικό κράτος ενώ οι εταιρείες Shell και Exxon έχουν η καθεμία τους το 25%.

«Κατανοούμε την απόφαση της GasTerra να μη συμφωνήσει με τους μονομερείς όρους πληρωμής που έθεσε η Gazprom», ανέφερε στο Twitter ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Γιέτεν. «Η απόφαση αυτή δεν θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις αερίου στα ολλανδικά νοικοκυριά», διαβεβαίωσε.

Στην ανακοίνωσή της η GasTerra αναφέρει ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα πληρωμών που ζητούσε η Ρωσία, το οποίο προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες μπορεί να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και ότι ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ. Είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Gazprom να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής.