Ελβετία: Προς καταστροφή πάνω από 620.000 ληγμένες δόσεις εμβολίων της Moderna

Ελβετία: Προς καταστροφή πάνω από 620.000 ληγμένες δόσεις εμβολίων της Moderna

«Έγιναν υπερβολικά μεγάλες προμήθειες εμβολίων για τις ανάγκες της χώρας» δήλωσε αξιωματούχος

Η Ελβετία θα καταστρέψει πάνω από 620.000 ληγμένες δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 της Moderna, δήλωσαν αξιωματούχοι από τον χώρο της υγείας, καθώς η ζήτηση για τα εμβόλια μειώθηκε δραματικά.

«Έγινε συνειδητά αποδεκτό, ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, έγιναν υπερβολικά μεγάλες προμήθειες εμβολίων για τις ανάγκες της Ελβετίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε το δίκτυο RTS. «Ο στόχος είναι να προστατευθεί ο πληθυσμός στην Ελβετία αδιαλείπτως με επαρκείς ποσότητες των πλέον αποτελεσματικών διαθέσιμων εμβολίων».

Η Ελβετία, που τερμάτισε τα μέτρα δημόσιας υγείας που στόχο είχαν να ανακόψουν την εξάπλωση της νόσου, εξασφάλισε συνολικά 34 εκατ. δόσεις εμβολίων COVID-19 για το 2022 για έναν πληθυσμό περίπου 8,7 εκατομμυρίων. Η χώρα ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα προσφέρει έως 15 εκατ. πλεονάζουσες δόσεις σε φτωχότερες χώρες έως τα μέσα του χρόνου. Το πόσες ακριβώς δόσεις μπορούν πραγματικά να προσφερθούν, παραμένει υπό συζήτηση.

Η Ελβετία δήλωσε τον Μάρτιο ότι είχε εξασφαλίσει τουλάχιστον 14 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 για το 2023 από τις Pfizer/BioNTech και Moderna, με το δικαίωμα διπλασιασμού της παραγγελίας. Θα λάβει επίσης έως ένα εκατομμύριο δόσεις από άλλο προμηθευτή.

Μόλις πάνω από το 70% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση στην Ελβετία και το γειτονικό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν. Οι αρχές έχουν καταγράψει σχεδόν 3,7 εκατ. κρούσματα COVID και 13.325 θανάτους.