Νέοι βανδαλισμοί στην Αγιά Σοφιά – Χάραξαν ονόματα και σχέδια σε στήλη στήριξης του ναού

Νέοι βανδαλισμοί στην Αγιά Σοφιά – Χάραξαν ονόματα και σχέδια σε στήλη στήριξης του ναού

Δεν έχουν τέλος οι βανδαλισμοί στο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς - Δείτε βίντεο

Νέα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα που αποτυπώνουν την βεβήλωση που υφίσταται ο ναός της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Αυτή την φορά ο πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD), Σερίφ Γιασάρ, δημοσίευσε βίντεο στο twitter, που ξεσήκωσε νέες αντιδράσεις. Το βίντεο δείχνει, ότι στη στήλη στήριξης στον εξωτερικό χώρο του ναού έχουν χαραχτεί με αιχμηρό αντικείμενο ονόματα και σχέδια. Ο Γιασάρ δείχνει τον χώρο και την επιφάνεια που φαίνεται η καταστροφή και επισημαίνει, ότι δεν έχει υπάρξει χειρότερο «ρεζίλι» από αυτό το θέαμα. Μάλιστα, επικρίνει τους υπευθύνους για την έλλειψη μέτρων προφύλαξης, ενώ μιλά για δολοφονία πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Συνάντησα άλλη μια εικόνα ντροπής σήμερα στην Αγία Σοφία. Καινούργιο σκάνδαλο κάθε φορά που πηγαίνω. Κοιτάξτε εδώ, ούτε ένας άνθρωπος δεν το είδε και δεν ενημέρωσε για αυτό το περιστατικό;» αναρωτιέται στην κάμερα. Οι εικόνες βανδαλισμού του εμβληματικού ναού έχουν φτάσει να γίνουν ένα σύνηθες φαινόμενο, καθώς μετά την αποκάλυψη σημαντικών φθορών στην Αυτοκρατορική Πύλη, πρόσφατα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με επισκέπτες να ξύνουν τους τοίχους και να παίρνουν κομμάτια του για ενθύμιο.