Ευλογιά των πιθήκων: Αυξάνονται τα κρούσματα σε Ισπανία και Πορτογαλία

Ευλογιά των πιθήκων: Αυξάνονται τα κρούσματα σε Ισπανία και Πορτογαλία

Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 25 νέα κρούσματα και 9 οι πορτογαλικές

Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 25 νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ανεβάζοντας σε 84 τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε μια από τις βασικές εστίες της πρόσφατης έξαρσης.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι υπάρχουν 73 ύποπτα περιστατικά. Η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι η Ισπανία θα αγοράσει εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων στο πλαίσιο των κοινών ευρωπαϊκών προμηθειών εμβολίων και επιβεβαίωσε ότι το δυτικοαφρικανικό στέλεχος, που έχει ποσοστό θνητότητας περίπου 1%, είναι αυτό που εντοπίστηκε στην Ισπανία.

Την ίδια ώρα, η Πορτογαλία επιβεβαίωσε σήμερα εννέα νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 58. Η υγειονομική αρχή της Πορτογαλίας, η DGS, ανακοίνωσε ότι η χώρα λαμβάνει μέτρα για να δημιουργήσει ένα απόθεμα εμβολίων μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού και ότι εξετάζει τον εμβολιασμό των επαφών επιβεβαιωμένων περιστατικών καθώς και των επαγγελματιών υγείας.

Η Ισπανία, η Αγγλία και η Πορτογαλία είναι οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα στην πρόσφατη έξαρση της συνήθως ήπιας ιογενούς λοίμωξης έξω από περιοχές στις οποίες θεωρείται ενδημική, σε τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής.