Ολλανδία: Η αστυνομία συνέλαβε άνδρα που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στη Συρία

Ολλανδία: Η αστυνομία συνέλαβε άνδρα που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στη Συρία

Ο 34χρονος διέμενε από το 2020 στην πόλη Κερκράντε

Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα ως ύποπτο για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Συρία το 2013, όταν ήταν μέλος ισχυρής πολιτοφυλακής που πολεμούσε υπέρ του 'Ασαντ, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

Ο 34χρονος άνδρας, που διέμενε από το 2020 στην Ολλανδία, όπου ζήτησε άσυλο, συνελήφθη στην κατοικία του στην πόλη Κερκράντε, στον νότο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Ο ύποπτος, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στον ανακριτή του δικαστηρίου της Χάγης, «κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», διευκρίνισε η εισαγγελική αρχή.

Ο άνδρας θεωρείται επίσης ύποπτος για συμμετοχή σε οργάνωση της οποίας στόχος είναι να διαπράττει διεθνή εγκλήματα.

Γεννήθηκε στον καταυλισμό των Παλαιστινίων προσφύγων Αλ-Ναϊράμπ, που βρίσκεται κοντά στο Χαλέπι, όχι μακριά από τα τουρκικά σύνορα, αναφέρει η εισαγγελία, προσθέτοντας ότι η εθνικότητα του υπόπτου δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

Ο ύποπτος φέρεται να ήταν μέλος της πολιτοφυλακής Λίουα αλ-Κουντς που πολεμούσε υπέρ του 'Ασαντ και ιδρύθηκε στον καταυλισμό, η οποία ενεργεί σε στενή συνεργασία με τις συριακές υπηρεσίες πληροφοριών και τις ένοπλες ρωσικές δυνάμεις, διευκρίνισε η εισαγγελία.

Ο άνδρας είναι ύποπτος για εμπλοκή τον Ιανουάριο του 2013 στη βίαιη σύλληψη ενός αμάχου στην κατοικία του στην Αλ-Ναϊράμπ, προτού βασανιστεί όταν κρατείτο αιχμάλωτος.

Είναι η πρώτη σύλληψη στην Ολλανδία ενός φιλοκυβερνητικού μαχητή ως υπόπτου για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Συρία, ανακοίνωσε η ολλανδική εισαγγελία.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε μετά την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 500.000 ανθρώπους, κατέστρεψε υποδομές της χώρας και εκτόπισε εκατομμύρια ανθρώπους, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η κυβέρνηση και οι Σύροι πολιτοφύλακες διέπραξαν γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σύρος πρώην συνταγματάρχης καταδικάστηκε τον Ιανουάριο από τη γερμανική δικαιοσύνη σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στο τέλος της πρώτης δίκης στον κόσμο για ωμότητες που διαπράχθηκαν από έναν μαχητή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ.