Η γυναίκα του Ζελένσκι κατήγγειλε στον ΠΟΥ τη φρίκη που βιώνουν οι Ουκρανοί από την εισβολή της Ρωσίας

Η γυναίκα του Ζελένσκι κατήγγειλε στον ΠΟΥ τη φρίκη που βιώνουν οι Ουκρανοί από την εισβολή της Ρωσίας

Το Κίεβο εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την κατηγορία της προδοσίας

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα κατήγγειλε σήμερα, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την αδιανόητη «φρίκη» που προκάλεσαν οι ρωσικές δυνάμεις στη χώρα της, την ώρα που η Μόσχα από την πλευρά της έκανε λόγο για «πολιτικοποίηση» του ΠΟΥ.

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία «έδειξε μια φρίκη που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε» είπε η σύζυγος του Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, στην οποία μετέχουν οι χώρες μέλη του. «Ο ΠΟΥ έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, εκείνα της ζωής και της υγείας» αλλά «σήμερα, παραβιάζονται στην Ουκρανία», είπε, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης.

«Κανένας Ουκρανός, ενήλικος ή παιδί, δεν είναι βέβαιος ότι θα ξυπνήσει αύριο», ότι το σπίτι του δεν θα χτυπηθεί από πύραυλο. «Οι γιατροί δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα ασθενοφόρα τους δεν θα βομβαρδιστούν», τόνισε.

Η Ουκρανή πρώτη κυρία αναφέρθηκε επίσης στις μακροπρόθεσμες συνέπειες του πολέμου, ιδίως στην ψυχική υγεία. «Θα μπορούσα να παραθέσω πολλά φρικτά παραδείγματα, αλλά θα μιλήσω για ένα που δείχνει το εύρος του φαινομένου. Άνθρωποι κρύβονται στο μετρό του Χαρκόβου επί τρεις μήνες (…) ζουν εκεί με τα παιδιά και τα ζώα τους. Επειδή όλους αυτούς τους μήνες το Χάρκοβο βομβαρδιζόταν. Και τώρα που το μετρό θα πρέπει να τεθεί ξανά σε λειτουργία για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που δεν βγήκαν καθόλου στην επιφάνεια για όλο αυτό το διάστημα» και πρέπει να τους αναγκάσουν να το κάνουν, εξήγησε.

Η Ζελένσκα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

Μιλώντας με τη σειρά της στη Γενική Συνέλευση, η υφυπουργός Υγείας της Ρωσίας Αλεξάντρα Ντρόνοβα, κατήγγειλε «τις απόπειρες πολιτικοποίησης του έργου του Οργανισμού» αλλά και την «παρέκκλιση από την αρχή της αμεροληψίας» στην εκτέλεση του έργου του.

«Υπό αυτό το πρίσμα, ζητάμε από τον γενικό διευθυντή (του ΠΟΥ) να μην επιτρέψει να γίνει ο Οργανισμός πολιτική πλατφόρμα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Μόσχα τον θεωρεί «αξιόπιστο εταίρο» επειδή εγγυάται στις εμπόλεμες πλευρές «ίση και πλήρη πρόσβαση» στις υπηρεσίες υγείας.

Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς 

Εξάλλου, ουκρανικό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την κατηγορία της προδοσίας για τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Μόσχα το 2010 σχετικά με την παρουσία του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

Η συμφωνία, ευρύτερη γνωστή ως Σύμφωνο του Χαρκόβου, επέτρεψε στη Μόσχα να επεκτείνει την παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία το 2014 μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην για προδοσία σε κάθειρξη 13 ετών. Εκείνη η υπόθεση αφορούσε επιστολή που ο Γιανουκόβιτς είχε στείλει την 1η Μαρτίου στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις για να αποκαταστήσει την τάξη στην Ουκρανία.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει πως δεν κατάφερε να επικοινωνήσει άμεσα με τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας για σχολιασμό της δικαστικής απόφασης, επισημαίνοντας πως στο παρελθόν έχει αρνηθεί την κατηγορία της προδοσίας, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας ανέφερε ότι το δικαστήριο του Κιέβου διέταξε τη σύλληψη του Γιανουκόβιτς επειδή το Σύμφωνο του Χαρκόβου είχε επιτρέψει στη Ρωσία να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων που διατηρούσε στην Ουκρανία και στη συνέχεια να καταλάβει και να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ουκρανοί ερευνητές είχαν ενημερώσει τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πέρυσι τον Ιανουάριο, ότι ήταν ύποπτος για προδοσία λόγω του Συμφώνου που υπέγραψε με τη Μόσχα.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και χρησιμοποίησε τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας για να πλήξει στρατηγικής σημασίας στόχους της γειτονικής της χώρας, στη διάρκεια του πολέμου που ο Πούτιν αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».