Μπάιντεν: Με στρατιωτική επέμβαση θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν

Μπάιντεν: Με στρατιωτική επέμβαση θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν

Στην Ιαπωνία ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα επέμβει στρατιωτικά εάν το Πεκίνο «προσπαθήσει να καταλάβει την Ταϊβάν δια της βίας» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν τη θέση «μία Κίνα», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα έχει τη δικαιοδοσία να χρησιμοποιήσει βία για να καταλάβει την Ταϊβάν», είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε για αυτό το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στα μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ιαπωνία.

Το Οικονομικό Πλαίσιο για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού (Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδικό-Ειρηνικό, IPEF) με τη συμμετοχή 13 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, αλλά όχι η Κίνα, δεν είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αλλά αποσκοπεί στην διευκόλυνση της ενοποίησης των χωρών που την υπογράφουν μέσω της υιοθέτησης κοινών προτύπων σε τέσσερις βασικούς τομείς: την ψηφιακή οικονομία, τις αλυσίδες τροφοδοσίας, την πράσινη ενέργεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

"Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, μαζί με άλλες 11 χώρες, θα εκκινήσουν το Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδικό-Ειρηνικό", δήλωσε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στο Τόκιο.

"Είναι μια δέσμευση για να εργαστούμε με τους στενούς μας φίλους και εταίρους στην περιοχή πάνω σε προκλήσεις που έχουν τη μέγιστη σημασία για να διασφαλιστεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα τον 21ο αιώνα", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η IPEF περιλαμβάνει αρχικά 13 χώρες: τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία και την Αυστραλία -τις τέσσερις χώρες που συνιστούν το διπλωματικό σχήμα "Quad", το οποίο θα συνέλθει αύριο, Τρίτη, στο Τόκιο- όπως και το Μπρουνέι, τη Νότια Κορέα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

«Μοιραζόμαστε μια δέσμευση για μια περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ελεύθερη, ανοιχτή, ισότιμη, περιεκτική, διασυνδεδεμένη, ανθεκτική, ασφαλή και ευημερούσα», δήλωσαν σε κοινό ανακοινωθέν τους οι χώρες αυτές στις οποίες αντιστοιχεί περίπου το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ.