Μεξικό: Πρώτος θάνατος παιδιού από οξεία ηπατίτιδα

Μεξικό: Πρώτος θάνατος παιδιού από οξεία ηπατίτιδα

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι έχουν πλέον φθάσει τους επτά

Οι μεξικανικές αρχές επιβεβαίωσαν τον πρώτο θάνατο παιδιού στη χώρα εξαιτίας οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης. Πρόκειται επίσης για τον πρώτο γνωστό θάνατο εξαιτίας της νόσου στην Λατινική Αμερική, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο. Ως τώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500.

Το παιδί, τριών ετών, από την πολιτεία Ιδάλγο, στα κεντρικά της χώρας, είχε διακομιστεί και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, της Πόλης του Μεξικού, όπου υπέκυψε αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε η γραμματεία υγείας της Ιδάλγο. Άλλα τρία ύποπτα κρούσματα της πάθησης μελετώνται στην ίδια πολιτεία.

Η ηπατίτιδα δεν είναι ασυνήθιστη στα παιδιά, όμως το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται από τους γιατρούς ανησυχητική αύξηση των περιπτώσεων πολύ σοβαρής φλεγμονής στο ήπαρ σε –κατά τα άλλα υγιή– παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι έχουν πλέον φθάσει τους επτά, με τον έκτο ν’ ανακοινώνεται νωρίτερα από τις αρχές των ΗΠΑ.

Τα αίτια της πάθησης παραμένουν άγνωστα. Τα κρούσματα δεν αποδίδονται στις πιο συχνές μορφές ηπατίτιδας (A, B, Γ, Δ και E), δεν θεωρούνται αυτοάνοσα, ούτε οφειλόμενα σε κάποια μορφή δηλητηρίασης.

Οι επιστήμονες κάνουν την υπόθεση πως «διαδραματίζει ρόλο ο αδενοϊός 41», είπε χθες Aμερικανός υγειονομικός αξιωματούχος, ενώ μελετάται επίσης το εάν «πρότερη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 μπορεί να παίζει ρόλο», πάντως τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν συγκαταλέγονται στον κατάλογο των πιθανών αιτίων καθώς, στη συντριπτική πλειονότητά τους, τα παιδιά που παρουσίασαν ηπατίτιδα διεθνώς δεν ήταν εμβολιασμένα — ήταν άλλωστε πολύ μικρά για να έχουν εμβολιαστεί.