Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν για το αίτημά τους δήλωσε

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν πρέπει καν να μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν στην Άγκυρα, για να πείσουν την τουρκική κυβέρνηση να εγκρίνει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστηρίζοντας ότι είχε «τρομοκράτες» στο κοινοβούλιο της. Η Άγκυρα ισχυρίζεται, ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις - όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε, ότι ανώτεροι αντιπρόσωποι της χώρας και της Φινλανδίας σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία, για να έχουν συνομιλίες με σκοπό να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Οι αντιπρόσωποι των δύο σκανδιναβικών χωρών θα συναντηθούν με Τούρκους ομολόγους τους στην τουρκική πρωτεύουσα, ανέφερε σε γραπτό του μήνυμα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Η Τουρκία λέει, πως θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις, που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.

Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, όμως διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.