Βρετανία: Διαδηλωτές εμπόδισαν να ελλιμενιστεί ελληνικό τάνκερ με ρωσικό πετρέλαιο

Βρετανία: Διαδηλωτές εμπόδισαν να ελλιμενιστεί ελληνικό τάνκερ με ρωσικό πετρέλαιο

Η Greenpeace ανακοίνωσε πως 12 ακτιβιστές κατέλαβαν μια αποβάθρα στο Navigator Terminal του Τάμεση

Διαδηλωτές της Greenpeace εμπόδισαν την είσοδο ενός ελληνικού δεξαμενοπλοίου σε λιμάνι της νότιας Αγγλίας, επειδή είναι φορτωμένο με ρωσικά καύσιμα και η αστυνομία πραγματοποίησε συλλήψεις, ανακοίνωσε σήμερα η οικολογική οργάνωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανακοινώσει, πως θα σταματήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, πράγμα που σημαίνει, ότι πλοία υπό ξένη σημαία που μεταφέρουν ρωσικά φορτία, εξακολουθούν προς το παρόν να μπορούν να πιάνουν στα λιμάνια του. Η Greenpeace ανακοίνωσε πως 12 ακτιβιστές κατέλαβαν μια αποβάθρα χθες Κυριακή το βράδυ στο Έσεξ, στο Navigator Terminal του Τάμεση, όπου το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο πετρελαϊκών προϊόντων Andromeda επρόκειτο να ξεφορτώσει το φορτίο του.

«Οι υπουργοί ανέβαλαν την απαγόρευση των ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων για το τέλος του χρόνου παρά το γεγονός ότι υπάρχει ισχυρή υποστήριξη από την κοινή γνώμη για μια τέτοια κίνηση», δήλωσε η Τζόρτζια Γουίτακερ της Greenpeace UK. Η αστυνομία του Έσεξ ανακοίνωσε σήμερα πως αστυνομικοί κλήθηκαν αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ στο Navigators Terminal. «Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα ως ύποπτα για παράνομη είσοδο και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για την ασφάλεια αριθμού άλλων», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η αστυνόμευση δεν είναι κατά της διαμαρτυρίας, όμως πρέπει να επεμβαίνουμε όταν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή όταν υπάρχουν υποψίες για παραβίαση της νομοθεσίας», πρόσθεσε χωρίς άλλα σχόλια. Το Reuters αναφέρει πως τις τελευταίες εβδομάδες αριθμός πλοίων που μετέφεραν ρωσικά φορτία άλλαξαν πορεία έπειτα από διαμαρτυρίες τόσο σε βρετανικά λιμάνια όσο και σε λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεδομένα της υπηρεσίας παρακολούθησης πλοίων Refinitiv δείχνουν πως το Andromeda είχε πιάσει προηγουμένως στο ρωσικό λιμάνι Πριμόρσκ και είναι σχεδόν πλήρες φορτίου. Το σκάφος είναι σήμερα αγκυροβολημένο στα ανοικτά της ακτής του Έσεξ και έχει αναφέρει ως επόμενο προορισμό του το νησί Γκρέιν στο γειτονικό Κεντ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκπρόσωπος των Navigator Terminals παρέπεμψε για σχόλια στην αστυνομία του Έσεξ. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το δεξαμενόπλοιο, η Tsakos Columbia Shipmanagement με έδρα την Αθήνα, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχόλιο.