Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι μετέφερε με τη βία στην επικράτειά της 210.000 παιδιά

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι μετέφερε με τη βία στην επικράτειά της 210.000 παιδιά

Η Μόσχας δεν έχει απαντήσει στην καταγγελία του Κιέβου

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει μεταφέρει με τη βία στο έδαφός τουλάχιστον 210.000 παιδιά αφότου ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να τα κάνει Ρώσους πολίτες.

Η Συνήγορος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λιουντμίλα Ντενίσοβα δήλωσε πως τα παιδιά περιλαμβάνονται στους 1,2 εκατ. Ουκρανούς που το Κίεβο λέει ότι έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους.

Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τον αριθμό που έδωσε η Ντενίσοβα ή τους ισχυρισμούς της, για τους οποίους δεν έδωσε στοιχεία που να τους υποστηρίζουν.

Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλια σχετικά με τις δηλώσεις της Ντενίσοβα σε ό,τι αφορά τη μεταφορά απελάσεις μεγάλου αριθμού παιδιών και άλλων Ουκρανών πολιτών στη Ρωσία.

Η Μόσχα αρνείται ότι θέτει σκόπιμα στο στόχαστρο αμάχους αφότου ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και λέει ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους θέλουν να φύγουν από τη Ρωσία.

«Όταν βγάζουν τα παιδιά μας από τη χώρα, καταστρέφουν την εθνική ταυτότητα, στερούν τη χώρα μας από τη μέλλον», δήλωσε η Ντενίσοβα στην εθνική τηλεόραση.

«Διδάσκουν τα παιδιά μας εκεί, στα ρωσικά, την ιστορία που ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν λέει σε όλους».

Η Ρωσία αναφέρθηκε σε «πρόσφυγες» που έρχονται στη Ρωσία για να γλιτώσουν από τις μάχες, ιδιαίτερα από τη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, η οποία έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας και βομβαρδισμών, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠε.

Οι Συνθήκες της Γενεύης του 1949, που ορίζουν τα διεθνή νομικά πρότυπα για ανθρωπιστική μεταχείριση στις συγκρούσεις, απαγορεύουν τις μαζικές αναγκαστικές μεταφορές αμάχων στη διάρκεια μιας σύγκρουσης στην επικράτεια της κατοχικής δύναμης, κατατάσσοντας τες στα εγκλήματα πολέμου.