Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία – Άκαρπη η επαφή

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία – Άκαρπη η επαφή

Ήταν η πρώτη φορά που ο Όστιν μίλησε με τον Σοϊγκού μετά την εισβολή

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατά την οποία ο αρχηγός του Πενταγώνου κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ωστόσο, ήταν άκαρπη η επαφή τους, καθώς δεν έλυσε κανένα «ακανθώδες πρόβλημα», δήλωσε το Πεντάγωνο.

«Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν έλυσε κανένα ακανθώδες πρόβλημα ούτε οδήγησε σε άμεσες αλλαγές στα όσα κάνουν ή λένε οι Ρώσοι», δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ήταν η πρώτη φορά που ο Όστιν μίλησε με τον Σοϊγκού μετά από τις 18 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι

Το Reuters ανέφερε ότι ο Όστιν είχε προσπαθήσει πολλές φορές να προσπαθήσει να μιλήσει με τον Σοϊγκού από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι η Μόσχα φαινόνταν να μην ενδιαφέρεται να συνομιλήσει.

Ο Όστιν τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας, δήλωσε ο Τζον Κίρμπ.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει μια ανοικτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας μετά την εισβολή -την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- για να αποτρέψουν λάθος υπολογισμούς και κλιμάκωση στην περιοχή.

Η ανοικτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας για στρατιωτική απεμπλοκή ("κόκκινο τηλέφωνο") είναι μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή που εδρεύει στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και υπάγεται στον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Τοντ Γούλτερς, ο οποίος ηγείται όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην ήπειρο.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τόνισε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε «με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς».

«Συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία», ανέφερε το TASS, επικαλούμενο το υπουργείο.