Λαβρόφ: Η ΕΕ έχει γίνει επιθετική και φιλοπόλεμη

Λαβρόφ: Η ΕΕ έχει γίνει επιθετική και φιλοπόλεμη

Κατήγγειλε και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει μετατραπεί σε έναν «επιθετικό και φιλοπόλεμο» παράγοντα στα ίχνη του ΝΑΤΟ με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Η ΕΕ μετατράπηκε από μια εποικοδομητική οικονομική πλατφόρμα, όπως είχε δημιουργηθεί, σε έναν επιθετικό και φιλοπόλεμο παράγοντα που επιδεικνύει ήδη τις φιλοδοξίες του πολύ πιο πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου από την Ντουσανμπέ, στο Τατζικιστάν.

Εκτίμησε πως «η επιθυμία του Κιέβου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανώδυνη».

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε ευρύτερα τους Ευρωπαίους ότι σπεύδουν "ακριβώς στον δρόμο που έχει ήδη χαράξει το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας έτσι την τάση συγχώνευσης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και θα αποτελέσουν, στην πραγματικότητα, παράρτημα" του ΝΑΤΟ, είπε, στον κήπο μιας επίσημης κατοικίας, διακοπτόμενος από τις κραυγές των παγωνιών.

Κατήγγειλε παράλληλα τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μετέβη στην Ινδία στα τέλη Απριλίου για μια επίσκεψη που είχε σκοπό την ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών με τη χώρα αυτή που επιδεικνύει την ουδετερότητά της απέναντι στη σύγκρουση.

"Η έκβαση του πολέμου (στην Ουκρανία) δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της Ευρώπης, αλλά θα επηρεάσει βαθιά και την περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού" ωκεανού, είχε πει.

Η Μόσχα βλέπει την Ατλαντική Συμμαχία, παλιό εχθρό της κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ως υπαρξιακή απειλή και αιτιολόγησε την επίθεσή της στην Ουκρανία επικαλούμενη τις ατλαντικές φιλοδοξίες του Κιέβου και την πολιτική και τη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης στη γειτονική της χώρα.

Η Ρωσία πολλαπλασιάζει επίσης τα χτυπήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επέβαλε σειρά κυρώσεων χωρίς προηγούμενο στη Μόσχα και επιδεικνύει την υποστήριξή της στην Ουκρανία.