Ρουμανία: Καταδικάστηκαν δήμαρχος και ιδιοκτήτες νυχτερινού κέντρου για φωτιά που σκότωσε 65 ανθρώπους

Ρουμανία: Καταδικάστηκαν δήμαρχος και ιδιοκτήτες νυχτερινού κέντρου για φωτιά που σκότωσε 65 ανθρώπους

Η τραγωδία είχε εκτυλιχθεί το 2015 και έχει... στοιχειώσει τη χώρα

Δικαστήριο του Βουκουρεστίου επέβαλε ποινές φυλάκισης σε έναν δήμαρχο μιας περιφέρειας της πρωτεύουσας και στους ιδιοκτήτες ενός νυχτερινού κέντρου όπου μια πυρκαγιά το 2015 σκότωσε 65 ανθρώπους, σε μια τραγωδία που έγινε σύμβολο της διαφθοράς στη Ρουμανία.

Η πυρκαγιά στο Colectiv πυροδότησε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στη συστημική δωροδοκία που έχει υπονομεύσει τη δημόσια διοίκηση και τις βασικές υπηρεσίες παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες των εισαγγελέων να περιορίσουν την κατάχρηση στο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαδηλώσεις, με το πανό «Η διαφθορά σκοτώνει», οδήγησαν στην παραίτηση της τότε αριστερής κυβέρνησης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε όταν πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συναυλίας ενός ροκ συγκροτήματος ανάφλεξαν ένα μη πυρίμαχο μονωτικό αφρώδες υλικό, προκαλώντας ποδοπάτημα προς την έξοδο της μόνης διαθέσιμης εξόδου.

Οι εισαγγελείς τόνισαν ότι οι ιδιοκτήτες του κλαμπ επέτρεψαν την είσοδο σε περισσότερους θεατές από τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό και ότι αξιωματούχοι του Βουκουρεστίου έδωσαν άδεια λειτουργίας στο νυχτερινό κέντρο παρόλο που γνώριζαν ότι δεν είχε άδεια πυρασφάλειας.

Το Εφετείο του Βουκουρεστίου καταδίκασε όλους τους εμπλεκόμενους σε φυλάκιση, συμπεριλαμβανομένου του Κριστιάν Ποπέσκου Πιεντόνε, του δημάρχου μιας από τις έξι περιφέρειες της πρωτεύουσας Βουκουρεστίου, και διέταξε τους εμπλεκόμενους φορείς να πληρώσουν εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων. Η απόφαση είναι τελεσίδικη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...