Σρι Λάνκα: Νέος πρωθυπουργός εν μέσω ταραχών ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε

Σρι Λάνκα: Νέος πρωθυπουργός εν μέσω ταραχών ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε

Δικαστήριο απαγόρευσε στον πρώην πρωθυπουργό Ρατζαπάκσα την έξοδο από τη χώρα

Ένας βουλευτής προσκείμενος στο αντιπολιτευόμενο Ενωμένο Εθνικό Κόμμα, ορκίστηκε σήμερα νέος πρωθυπουργός στη Σρι Λάνκα, με την ελπίδα ότι με τον διορισμό του θα σταματήσουν οι ταραχές στις οποίες έχουν σκοτωθεί εννέα άνθρωποι και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Ο 73χρονος Βικρεμεσίνγκε, ένας βετεράνος πολιτικός που έχει υπηρετήσει πέντε φορές ως πρωθυπουργός, επιλέχθηκε από τον πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, την παραίτηση του οποίου απαιτούν οι διαδηλωτές, με αφορμή την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Η κακοδιαχείριση, η πανδημία της Covid-19 και η αύξηση του κόστους της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άδειασαν τα κρατικά ταμεία. Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει ελλείψεις σε καύσιμα και φάρμακα και καθημερινά σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Ο πρόεδρος Ρατζαπάκσα κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα και έδωσε στις δυνάμεις ασφαλείας διευρυμένες εξουσίες, επιτρέποντας σε αστυνομικούς και στρατιώτες να πυροβολούν όποιον εμπλέκεται σε λεηλασίες ή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο 76χρονος Μαχίντα Ρατζαπάκσα, ο αδελφός του προέδρου, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός την Δευτέρα και κρυβόταν σε μια ναυτική βάση. Νωρίτερα σήμερα δικαστήριο της Σρι Λάνκα απαγόρευσε στον Μαχίντα Ρατζαπάκσα, στον γιο του Ναμάλ και σε 15 συμμάχους του να φύγουν στο εξωτερικό όσο ερευνάται η βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Στο δικαστήριο του Κολόμπο κατατέθηκε και μια μήνυση με την οποία οι ενάγοντες ζητούσαν να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μαχίντα Ρατζαπάκσα και των συνεργατών του. Όμως ο δικαστής απέρριψε το αίτημα με το σκεπτικό ότι η αστυνομία έχει, σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα να συλλαμβάνει υπόπτους, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μεταξύ των 225 ανθρώπων που νοσηλεύονται μετά τις ταραχές περιλαμβάνονται βουδιστές μοναχοί και καθολικοί ιερείς. Τα θύματα των συγκρούσεων της Δευτέρας υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός και οι κυριότεροι συνεργάτες του ενθάρρυναν περίπου 3.000 υποστηρικτές τους, τους οποίους μετέφεραν με λεωφορεία από την επαρχία στην πρωτεύουσα Κολόμπο, να επιτεθούν σε ειρηνικούς διαδηλωτές. Την επομένη, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός κατάφερε με τη βοήθεια του στρατού να βγει από το πολιορκημένο σπίτι του και μεταφέρθηκε σε μια ναυτική βάση στο Τρινκομάλι, όπου βρισκόταν μέχρι και χθες.

Ο γιος του Ρατζαπάκσα, Ναμάλ, πρώην υπουργός και ο ίδιος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οικογένεια δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τη χώρα.