ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει συμφωνία για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει συμφωνία για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16

Σύμφωνα με την WSJ η Ουάσιγκτον προετοιμάζει το έδαφος για μια επικείμενη πρόταση πώλησης επιπρόσθετων F-16 στην Άγκυρα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από τους επικεφαλής του Αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλείται η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ουάσιγνκτον προετοιμάζει έτσι το έδαφος για μια επικείμενη πρόταση πώλησης επιπρόσθετων αεροσκαφών στην Άγκυρα, η οποία επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον. Η προτεινόμενη πώληση οπλικών συστημάτων, η οποία εστάλη στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό, ως έναν τρόπο να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και να αποκτήσει εξελιγμένα όπλα.

Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική αναβάθμιση για τα μαχητικά της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει δύο γύρους συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ενώ προμήθευσε επίσης οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία και απαγόρευσε σε ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτές οι κινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη αναθέρμανση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον και τις συχνότερες επαφές με αξιωματούχους των ΗΠΑ, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το αίτημα, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για τους πυραύλους, για να «μετρήσει» το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο για μια ξεχωριστή πρόταση για την πώληση 40 νέων F-16 στην Τουρκία, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που έχει εξοργίσει ορισμένους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον για τους δεσμούς της με τη Ρωσία.

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συνηγορούν υπέρ της συμφωνίας για τα F-16, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα μετά την επιλογή της Άγκυρας να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία. Ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, αντιτίθενται στην πώληση αεροσκαφών, επικαλούμενοι αντιρρήσεις για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία και ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Η πώληση πυραύλων AIM-9 Sidewinder, πυραύλων AIM-120 Amraam, μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό θα κοστίσει στην Τουρκία περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε αξιωματούχος που έχει γνώση της πρότασης. Το State Department «δεν επιβεβαιώνει δημοσίως ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε εκπρόσωπος, ενώ ούτε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

3
σχόλια
 1. avatar Ένας απόμαχος Ναυτικός

  Τώρα να την πούμε προχωρημένη διπλωματία των Τούρκων; να την πούμε κολοτούμπα; Όπως και να την πούμε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ένα είναι το γεγονός που θα έπρεπε να μας προβληματίζει. Η συμπεριφορά των ΗΠΑ και οι διαρκείς δικές της κολοτούμπες. Δεν τον αφήνει τον Τούρκο. Τον χαδεύει και θα συνεχίσει να το κάνει για ευνόητους λόγους. Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας την καθιστά περισσότερο χρήσιμη στους Αμερικάνους για να ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου με απώτερο σκοπό τον περιορισμό κινήσεων των Ρώσων στη Μεσόγειο. Γιατί έδωσαν οι σημερινοί "φίλοι" μας Ευρωπαίοι την ανατολική Θράκη και όλα τα πανέμορφα παράλια γύρω από την Κωνσταντινούπολη στους Τούρκους. Σ' όλα αυτά τα πανέμορφα παράλια για πάνω από 2000 χρόνια ζούσαν Έλληνες, Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ε αυτό ενοχλούσε το Βατικανό και τον Πάπα. Με αυτά και μ' αυτά έχουμε φτάσει οι βάρβαροι να ελέγχουν την περιοχή και μάλιστα να δημιουργούν προβλήματα ώστε να αποφύγουν την οποιασδήποτε μορφής ένωση των Ρώσων Χριστιανών με τους Χριστιανούς των Βαλκανίων και φυσικά της Ελλάδας. Το κακό είναι ότι όλα αυτά βάλλονται περισσότερο εκ των έσω εδώ στη Χώρα μας. Και σ΄ αυτό το κομμάτι "φροντίζει" ο Αμερικάνος ας μην... ανησυχούμε. Έγκλημα αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία όντως. Όμως φταίει μόνο ο Ρώσος;

 2. avatar ΄Ενας αφελής

  Οι ΗΠΑ επιβραβέυουν την "επιτήδειο ουδέτερη" τουρκία δίνοντάς F16 και αναβαθμίζοντας τα παλιά, τόσο για τις διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, όσο και για την κατοχή της βόρειας Κύπρου, για τα σχέδια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή κ.ά. Ενώ από την Ελλάδα απαιτούν την παροχή απαραίτητων εξοπλισμών για τη χώρα μας προς την Ουκρανία. Δηλαδή αφοπλίζουν την Ελλάδα και εξοπλίζουν την τουρκία. Ας πάψουμε επιτέλους να είμαστε οι πρόθυμοι ηλίθιοι, εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού λαού και του Έθνους.

  Ου τοις άρχειν βουλομένοις μέμφομαι, αλλά τοις υπακούειν ετοιμοτέροις ούσιν.
  Θουκυδίδης, 460-394 π.Χ

 3. avatar Θ.Τ

  Μάλλον αυτή θα είναι η ανταμοιβή των ΗΠΑ προς την τουρκία για την παγερή ουδετερότητά της ως μέλος του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας, σε αντίθεση με την πειθήνια Ελλάδα. Ή μήπως για τον ανέξοδο μεσολαβητικό της ρόλο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...