Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε Ουκρανό μπλόγκερ που κατηγορείται για εσχάτη προδοσία

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε Ουκρανό μπλόγκερ που κατηγορείται για εσχάτη προδοσία

Είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης με αίτημα του Κιέβου

Οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν έναν φιλορώσο Ουκρανό μπλόγκερ και επίδοξο πολιτικό με βάση διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του με αίτημα του Κιέβου, καθώς θεωρείται ύποπτος για εσχάτη προδοσία, δήλωσαν πηγές της ισπανικής αστυνομίας.

O Ανατόλιι Σαρίι, φανατικός επικριτής του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της φιλοδυτικής κυβέρνησης του, συνελήφθη στην παράκτια πόλη Ταραγόνα της Καταλονίας.

Νωρίτερα, η υπηρεσία εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας SBU είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο Σαρίι συνελήφθη χθες, Τετάρτη, σε μια συντονισμένη επιχείρηση των ουκρανικών αρχών και της ισπανικής αστυνομίας ως ύποπτος για εσχάτη προδοσία και για το αδίκημα της «παραβίασης των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών», στη βάση φυλετικών, εθνοτικών και άλλων ιδιοτήτων.

«Οι ερευνητές της SBU θεωρούν ότι ο Σαρίι προέβαινε σε παράνομες δραστηριότητες στον τομέα της ενημέρωσης επιβλαβείς για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας. Υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο Ανατόλιι Σαρίι ενεργούσε με εντολές ξένων υπηρεσιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Σαρίι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, αλλά με μέτρα δικαστικής επιτήρησης: απαγορεύεται να εγκαταλείψει την ισπανική επικράτεια, το διαβατήριό του έχει κατασχεθεί και θα πρέπει να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα σε δικαστήριο.

Η Ουκρανία είχε ανακηρύξει τον Σαρίι ως ύποπτο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Όταν τα ερευνητικά του ρεπορτάζ που περιείχαν συχνά επικρίσεις των ουκρανικών αρχών του δημιούργησαν προβλήματα με το νόμο και, έπειτα από μια απόπειρα δολοφονίας του, ο Σαρίι αυτοεξορίσθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2012, αρχικά στην Λιθουανία, μετά στην Ολλανδία και στην περιφέρεια της Καταλονίας, στην Ισπανία, περιγράφεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο ηλικίας 43 ετών Σαρίι, έπαιρνε συγκεκριμένα μια φιλορωσική στάση μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν στην Ουκρανία το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.

Προσκεκλημένος συχνά στα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, υποστήριζε στα βίντεο που αναρτούσε το αφήγημα του Κρεμλίνου που ήθελε την Ουκρανία μια «αποικία» της Δύσης υπό την κυριαρχία νεοναζί που μισούν τη Ρωσία, δικαιολογώντας την εισβολή και κατηγορώντας τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και τον Ζελένσκι ότι χειραγωγούν την κοινή γνώμη στην Δύση.

Το 2019, κατοχύρωσε τον τίτλο ενός πολιτικού κόμματος στην Ουκρανία, που αποκαλούνταν Το Κόμμα του Σαρίι, το οποίο εξασφάλισε έδρες σε αρκετά περιφερειακά συμβούλια το 2020.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας απαγόρευσε τον Μάρτιο την δραστηριότητα του εν λόγω κόμματος, όπως και μερικών άλλων κομμάτων που έχουν σχέσεις με τη Ρωσία, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.