Σκιά στις σχέσεις Γερμανίας και Ουκρανίας: Η Αναλένα Μπέρμποκ ανέβαλε το ταξίδι της στο Κίεβο

Σκιά στις σχέσεις Γερμανίας και Ουκρανίας: Η Αναλένα Μπέρμποκ ανέβαλε το ταξίδι της στο Κίεβο

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν πήγε λόγω του αποκλεισμού του ομοσπονδιακού προέδρου από την ουκρανική πλευρά

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επιβεβαίωσε σήμερα την επιθυμία της να ταξιδέψει στο Κίεβο, απέφυγε ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τον αρχικό προγραμματισμό της, λόγω του αποκλεισμού του ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος από την ουκρανική πλευρά.

«Τέτοια ταξίδια προετοιμάζονται προσεκτικά, αλλά δεν είναι τουριστικά ταξίδια», δήλωσε η υπουργός, αφήνοντας αιχμή για την χθεσινή επίσκεψη στο Κίεβο του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς και τόνισε ότι τόσο η ίδια όσο και ο καγκελάριος «έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει ότι είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες επιτόπου». Έπρεπε ωστόσο να αναδιοργανώσουμε λίγο αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί, πρόσθεσε η κυρία Μπέρμποκ, αναφερόμενη στο ζήτημα του αποκλεισμού του προέδρου Σταϊνμάιερ. «Σε μια τέτοια κατάσταση, έχει κανείς μεγάλη ευθύνη σχετικά με το πώς θα υποστηρίξει καλύτερα την Ουκρανία. Και αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, αποφάσισε να σχηματίσει συμμαχία με άλλους εταίρους προκειμένου να στηριχτούν οι χώρες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Οι παραδόσεις σιτηρών και η προμήθεια τροφίμων σε κάποιες χώρες δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν και τους επόμενους μήνες θα το αισθανθούμε με σκληρό τρόπο σε όλον τον κόσμο», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ, από το Μέζεμπεργκ όπου συνεδριάζει από χθες το υπουργικό συμβούλιο, με την Ουκρανία ως κεντρικό θέμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...