Τουρκία: Δημοσιογράφοι του Bloomberg αθωώθηκαν για άρθρο για τη νομισματική κρίση του 2018

Τουρκία: Δημοσιογράφοι του Bloomberg αθωώθηκαν για άρθρο για τη νομισματική κρίση του 2018

Το δικαστήριο αθώωσε τους δύο δημοσιογράφους και τους συνολικά 33 κατηγορούμενους

Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε σήμερα 33 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο Τούρκους δημοσιογράφους του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg και άλλους δημοσιογράφους τοπικών μέσων ενημέρωσης, απαλλάσσοντάς τους από την κατηγορία της διάδοσης ψευδών ειδήσεων για την οικονομία σε άρθρο και σε μηνύματα στο Twitter κατά την κορύφωση της νομισματικής κρίσης στην Τουρκία το 2018.

Η υπόθεση αυτή ακολούθησε προσφυγή στη δικαιοσύνη τον Αύγουστο του 2018 της τουρκικής Υπηρεσίας Ρύθμισης και Εποπτείας του Τραπεζικού Τομέα (BDDK) για άρθρο του Bloomberg σχετικά με τις επιπτώσεις της απότομης πτώσης της τουρκικής λίρας και του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνονταν οι αρχές και οι τράπεζες.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέσυρε σήμερα τις κατηγορίες που βάρυναν τους δύο δημοσιογράφους του πρακτορείου ειδήσεων για "επίθεση στην οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας", κρίνοντας ότι "κανένα νομικό στοιχείο" δεν αποδεικνύει μια τέτοιου είδους επίθεση, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Το εν λόγω άρθρο είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2018, ενώ η τουρκική λίρα κατακρημνιζόταν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, εν μέσω διπλωματικής κρίσης με τις ΗΠΑ. Τούρκος εισαγγελέας είχε ζητήσει τον Ιούνιο του 2019 την επιβολή στους δύο δημοσιογράφους ποινή φυλάκισης έως 5 ετών.

Οι Φερτσάν Γιαλινκιλίτς και Κερίμ Καρακαγιά δικάζονταν για το άρθρο, ενώ άλλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων Σεντέφ Καμπάς και Μερντάν Γιαναρντάγκ, όπως και του οικονομολόγου Μουσταφά Σονμέζ, δικάζονταν για μηνύματά τους στο Twitter σχετικά με την οικονομία.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έπεσε κατακόρυφα το 2018 λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην νομισματική πολιτική και την επιδείνωση των δεσμών ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον. Τον Αύγουστο του 2018, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου έπεσε στο 7,24, στο χαμηλότερο επίπεδό της εκείνη την εποχή.

Στο τέλος του περασμένου έτους, άλλη μια νομισματική κρίση που πυροδοτήθηκε από μια σειρά από μειώσεις των επιτοκίων που ζήτησε ο πρόεδρος Ερντογάν, είδε την ισοτιμία της λίρας να πέφτει στο χαμηλότερο σημείο της -18,4 λίρες για ένα δολάριο-, προτού ανακάμψει. Η νομισματική κρίση τροφοδότησε τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε το 61% τον Μάρτιο. Οι εναγόμενοι αρνούνταν τις κατηγορίες που τους προσάπτονταν.

Το δικαστήριο απεφάνθη σήμερα ότι οι ενέργειες των κατηγορουμένων δεν συνιστούν έγκλημα και αθώωσε τους 33 εναγόμενους. Μεταξύ αυτών που δικάζονταν στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, βρίσκονταν κάποιοι που διώκονταν επειδή απλώς είχαν αναρτήσει αστεία για την οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με το DHA και τον εκπρόσωπο στην Τουρκία της μκο Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) Ερόλ Εντέρογλου.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην 153η θέση στις 180 της κατάταξης του 2021 για την ελευθερία του Τύπου που δημοσιεύουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.