Ερντογάν σε Πούτιν: «Είμαι έτοιμος να πάρω την πρωτοβουλία για ειρήνη»

Ερντογάν σε Πούτιν: «Είμαι έτοιμος να πάρω την πρωτοβουλία για ειρήνη»

Σύμφωνα με τους Τούρκους ο πρόεδρος της Ρωσίας τον ευχαρίστησε

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θέλει να εργαστεί για την ειρήνη στην Ουκρανία, την επομένη μιας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας στο τουρκικό έδαφος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Ερντογάν δήλωσε «έτοιμος να πάρει την πρωτοβουλία για να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής στον δρόμο της ειρήνης», διευκρίνισε η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωση.

Ο Ερντογάν «εξέφρασε τη βούλησή του για την εδραίωση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή μόλις καταστεί δυνατόν» τονίζοντας την ώθηση που υπήρξε κατά τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου «ευχαρίστησε» τον Ερντογάν για την ανταλλαγή των κρατουμένων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας που ανακοινώθηκε χθες, Τετάρτη, η οποία «έλαβε χώρα στην Τουρκία, υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη» των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (ΜΙΤ).

«Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τούρκο ηγέτη για τη βοήθειά του στην υλοποίηση» αυτής της ανταλλαγής, δήλωσε επίσης το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση.

Η ρωσική προεδρία διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες «συνέχισαν τον διάλογό τους για τις ανθρωπιστικές πλευρές» του πολέμου, κυρίως «στο πλαίσιο των συνομιλιών στη Μόσχα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες».

Ο Γκουτέρες που βρισκόταν σήμερα στην Ουκρανία, είχε συναντήσει αρχικά την Τρίτη τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική πρωτεύουσα.

Μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ουκρανίας, η Τουρκία προσπαθεί από την αρχή του πολέμου να διευκολύνει τη διαμεσολάβηση μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου και αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προκειμένου να κρατήσει μια ανοιχτή γραμμή με το Κρεμλίνο.

Η Τουρκία φιλοξένησε δύο φορές τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, στις 10 Μαρτίου σε επίπεδο υπουργών στην Αττάλεια, στον νότο, και στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

'Εκτοτε ο Ερντογάν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη μια συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

1
σχόλιο
  1. avatar Θ.Τ

    Ο Ερντογάν δείχνει αξιοθαύμαστο ζήλο ως μεσολαβητής για ειρήνευση, ζήλο ανάλογο που δείχνει για πρόκληση πολεμικών γεγονότων που προέρχονται από τον ίδιο. Το ρόλο αυτό κατά κάποιο τρόπο τον διαδέχεται κληρονομικά.

    Οι Τούρκοι είναι ο λαός της οργής του Θεού.
    Μαρτίνος Λούθηρος, 1483-1546.

Παρακαλούμε περιμένετε ...