Φιλιππίνες: Πρώτο κρούσμα της BA.2.12, υποπαραλλαγής της Όμικρον

Φιλιππίνες: Πρώτο κρούσμα της BA.2.12, υποπαραλλαγής της Όμικρον

Πρόκειται για 52χρονη Φινλανδή που έφθασε στη χώρα στις 2 Απριλίου

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (27/4) πως εντοπίστηκε αυτόν τον μήνα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της BA.2.12, υποπαραλλαγής της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, διευκρινίζοντας ότι η ασθενής ήταν 52χρονη Φινλανδή που έφθασε στη χώρα τη 2η Απριλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ασθενής ανέρρωσε και επέστρεψε στην πατρίδα της την 21η Απριλίου.

Δεν της ζητήθηκε να υποβληθεί σε απομόνωση σε ειδική εγκατάσταση όταν έφθασε, αφού ήταν πλήρως εμβολιασμένη και ασυμπτωματική.

Πήγε στη Μανίλα και στην πόλη Μπάγκιο (βόρεια) για «να παραδώσει σεμινάρια», σύμφωνα με το υπουργείο.

Εννέα ημέρες μετά την άφιξή της, αισθάνθηκε ήπια συμπτώματα, ιδίως πονοκέφαλο και πονόλαιμο.

Μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε και την επιβεβαίωση του κρούσματος, έγινε ιχνηλάτηση των επαφών της και βρέθηκαν εννέα ασυμπτωματικές στενές επαφές. Δύο υποβλήθηκαν σε τεστ με αρνητικά αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες μελετούν ακόμη το εάν η υποπαραλλαγή BA.2.12 είναι πιο μεταδοτική και το εάν μπορεί να προκαλέσει πιο βαριά μορφή της COVID-19.

Το ασιατικό αρχιπέλαγος 110 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά επισήμως από τον Ιανουάριο του 2020, όταν εκδηλώθηκε στην επικράτειά του η πανδημία του νέου κορονοϊού, 60.215 θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 επί συνόλου 3,68 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.