Πόλεμος στην Ουκρανία: Προωθούνται οι Ρώσοι στο Ντονμπάς – Νέο ομαδικό τάφο δείχνουν εικόνες στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προωθούνται οι Ρώσοι στο Ντονμπάς – Νέο ομαδικό τάφο δείχνουν εικόνες στη Μαριούπολη

Δείτε τις αποκαλυπτικές δορυφορικές φωτογραφίες - Το 80% του Λουχάνσκ βρίσκεται στα χέρια του στρατού της Μόσχας - Νέο κύμα προσφύγων έχει πυροδοτηθεί

Μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν καταλάβει διάφορες θέσεις και οχυρώνονται σε αυτές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου αργά χθες το βράδυ.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντονιέτσκ, ενώ απέκτησαν έρεισμα στη Λοζόβα, μικρή πόλη αλλά σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο στην περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς.

Στη Σελένα Νταλίνα στην περιφέρεια Ντονιέτσκ και στην Κριμαία, στην περιοχή Λουγκάνσκ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά, που κυρίευσαν πριν από μερικές ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν τις θέσεις τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πιθανόν απέκτησαν επίσης έρεισμα στη Στέπνε, στην περιφέρεια Ντονιέτσκ, κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να απωθήσουν επιθέσεις στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, καθώς το 80% της οποίας φέρεται να έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων, στη Ρουμπίσνε και στο χωριό Νοβοτόσκιβσκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στη Μαριούπολη, ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα και τον αποκλεισμό της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, πάντα σύμφωνα με το επιτελείο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις περιφέρειες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ βρίσκονται περίπου 44.000 στρατιωτικοί. Ο ρωσικός στρατός και οι αυτονομιστές εκτιμάται πως έχουν αναπτύξει εκεί ως και 80.000 άνδρες.

Σκοπός της Ρωσίας πιστεύεται ότι είναι να περικυκλωθούν οι μονάδες του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς.

Νέο ομαδικό τάφο στη Μαριούπολη δείχνουν οι αεροφωτογραφίες

Ακόμα έναν ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη, τον δεύτερο δηλαδή, αποτυπώνουν νέες δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η αμερικανική Maxar Technologies.  Όπως αναφέρει το Skynews, οι φωτογραφίες απεικονίζουν πολλές μεγάλες τάφρους που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, οι οποίες πιθανό να γίνουν νέοι τάφοι αμάχων, αν δεν έχουν γίνει ήδη.

Η Maxar εκτιμά ότι οι τάφοι ανοίχτηκαν από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου.

Στο μεταξύ, εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου συμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας οι βομβαρδισμοί από τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ώρες περισσότερο από 50%

Υπολογίζεται ότι έχει καταστραφεί το 90% της αστικής υποδομής της πόλης.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, μιλώντας στο BBC, χαρακτήρισε «τρομακτικό» τον αριθμό απωλειών, εκτιμώντας ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 20.000.

Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι εντός της ημέρας θα ανοίξει διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη. Την είδηση γνωστοποίησε μέσω facebook, η αντιπρόεδρος της χώρας, Ιρίνα Βέρεστσουκ η οποία εχθές επέκρινε τη στάση του ΟΗΕ, ο οποίος όπως ανέφερε, αν και έχει τη δυνατότητα, δεν συμμετέχει στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και έχει περιοριστεί σε ρόλο παρατηρητή, μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποιεί για παγιδευμένους Ουκρανούς στις «σκληρότερες, πιο βίαιες περιοχές», οι οποίοι παραμένουν αβοήθητοι.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία, καθώς προειδοποίησε ότι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε ορισμένες από τις πιο βίαιες περιοχές χωρίς φαγητό, νερό ή φάρμακα.

Η ShelterBox, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι καθώς ορισμένοι Ουκρανοί επιστρέφουν στα σπίτια τους και νέα κύματα προσφύγων έχουν πυροδοτηθεί από την πλήρους κλίμακας επίθεση της Μόσχας στα ανατολικά της χώρας, άλλοι παρέμειναν κολλημένοι σε πόλεις που έχουν πληγεί σοβαρά.

Η επικεφαλής της ShelterBox, Άλις Τζέφερσον, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA: «Αυτό που καταλαβαίνουμε τώρα είναι ότι οι άνθρωποι παγιδεύονται συνεχώς σε μερικές από τις πιο σκληρές, πιο βίαιες περιοχές και υπάρχουν λίγες και πολύ διαφορετικές επιλογές για να λάβουν είτε ζωτική υποστήριξη είτε να δραπετεύσουν και να βγουν έξω με ασφαλή μέσα».