Ο Ερντογάν εγκαινίασε ισλαμική σχολή δίπλα στην Αγιά Σοφιά

Ο Ερντογάν εγκαινίασε ισλαμική σχολή δίπλα στην Αγιά Σοφιά

Είχε κατασκευαστεί από τον Μωάμεθ Β΄ και σταμάτησε να λειτουργεί επί Κεμάλ Ατατούρκ

Το οθωμανικό μεγαλείο επιχειρεί να αναβιώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινιάζοντας σήμερα το ισλαμικό σχολείο της «Αγίας Σοφίας του Πορθητή» δίπλα στην Αγιά Σοφιά.

Το μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο κατασκευάστηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και πήρε το όνομά του από τον μεγαλεπήβολο ναό και το προσωνύμιο του Πορθητή που αποδόθηκε στον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄. Ήταν το πρώτο του είδους του στην νέα τότε πρωτεύουσα της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για να μεταφέρουμε το υπέροχο παρελθόν μας στο παρόν και στο μέλλον και να το φέρουμε κοντά με τον λαό μας», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή των εγκαινίων.

«Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, αυτό το μέρος τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο της πόλης, δίπλα στην Αγία Σοφία», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Η ισλαμική σχολή λειτουργούσε μέχρι το 1924, αλλά αργότερα κατεδαφίστηκε από «αυτούς που ήθελαν να διαγράψουν την πλούσια ιστορία της χώρας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια ευθεία επίθεση στον ιδρυτή του τουρκικού κράτους, Κεμάλ Ατατούρκ, χωρίς να τον κατονομάσει.

Ο Ερντογάν είπε ότι το μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο θα είναι και πάλι εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο θα λειτουργεί υπό την διοίκηση του Πανεπιστημίου Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ. «Η Αγία Σοφία Φατίχ, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση αμέτρητων λογίων για σχεδόν τεσσεράμισι αιώνες, θα λειτουργεί ως εκπαιδευτικό κέντρο από εδώ και στο εξής. Ελπίζω, ότι οι αυριανοί μελετητές, διανοούμενοι, επιστήμονες και ερευνητές θα εκπαιδευτούν εδώ», είπε ο Ερντογάν.