Ρωσία: Καλλιτέχνις αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 10 ετών επειδή άλλαξε τιμές με αντιπολεμικά μηνύματα σε σούπερ μάρκετ

Ρωσία: Καλλιτέχνις αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 10 ετών επειδή άλλαξε τιμές με αντιπολεμικά μηνύματα σε σούπερ μάρκετ

Οι αρχές δεν αναφέρουν τι έγραφαν τα κομμάτια χαρτιού που τοποθετούσε

Ρωσικό δικαστήριο έδωσε εντολή να κρατηθεί μια καλλιτέχνις καθώς υποτίθεται πως αντικατέστησε τις τιμές προϊόντων σε σούπερ μάρκετ με μηνύματα κατά του πολέμου στην Ουκρανία και τη δράση των ρωσικών δυνάμεων.

Η Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και δέκα χρόνια για την ιδιαίτερη διαμαρτυρία της μιας και κατηγορείται υπό το νέο νόμο που απαγορεύει τα «fake news» που αφορούν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και τις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του «The Guardian».

Το δικαστήριο στην περιοχή Βασιλεοστρόφσκι της Αγίας Πετρούπολης αποφάσισε πως η Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο πρέπει να παραμείνει υπό το καθεστώς της προσωρινής κράτησης έως την 31η Μαΐου, ενώ περιμένει να δικαστεί, ανέφερε το γραφείο Τύπου του δικαστηρίου μέσω Telegram.

Οι αρχές την κατηγορούν πως «τοποθέτησε κομμάτια χαρτιού στη θέση των αναγραφόμενων τιμών, τα οποία περιείχαν εις γνώση της ψευδές πληροφορίες για τη δράση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων» σε σούπερ μάρκετ της περιοχής Περέκριοστοκ στις 31 Μαρτίου. Ωστόσο, στα έγγραφα της υπόθεσης δεν αναγράφεται τί ανέφεραν τα μηνύματα που έβαλε η Σκοτσιλένκο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Meduza» είναι κι αυτός ένας τρόπος ώστε οι δικαστικές αρχές να μην δώσουν έκταση στο τί κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, με την διεθνή κοινότητα να μιλάει για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.
Περιγράφουν, δε, ότι το κίνητρό της είναι «πολιτικό μίσος της Ρωσία», το οποίο σημαίνει πως βρίσκεται αντιμέτωπη με βαριά ποινή, αν βρεθεί ενοχή. Αυτή μπορεί να κυμαίνεται από πρόστιμο περίπου 40 χιλιάδων ευρώ ως και ποινή φυλάκισης από πέντε μέχρι και δέκα έτη.