Μέση Ανατολή: Επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη

Μέση Ανατολή: Επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη

Νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σήμερα νέες επιχειρήσεις γύρω από τη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από όπου κατάγονταν δύο Παλαιστίνιοι οι οποίοι εξαπέλυσαν τις τελευταίες εβδομάδες φονικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Ο στρατός διεξήγαγε χθες Κυριακή επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς του βόρειου τμήματος της Δυτικής Όχθης, κυρίως στη Τζενίν, αναζητώντας δύο συγγενείς του Ραΐντ Χαζέμ, του δράστη μιας επίθεσης την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ από την οποία σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί.

Στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τον στρατό χθες τραυματίστηκε ο 17χρονος Μοχάμεντ Ζακαρνέχ, ο οποίος υπέκυψε στη διάρκεια της νύκτας, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν σήμερα το πρωί, ανάμεσά τους και άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα οι οποίοι πυροβολούσαν στον αέρα.

Ο Αμπού Μουάντχ, εκπρόσωπος των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων της Τζενίν, κήρυξε χθες τον καταυλισμό «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και κάλεσε τους τοπικούς μαχητές «σε γενική επιστράτευση» προκειμένου «να αντιμετωπίσουν μια εισβολή» των ισραηλινών δυνάμεων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν σήμερα 17 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa.

Εξάλλου απεργίες κηρύχθηκαν στη Τζενίν και τη Βηθλεέμ, πιο νότια στη Δυτική Όχθη, όπου σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι σε ξεχωριστά επεισόδια.

Από τις 22 Μαρτίου έχουν σημειωθεί στο Ισραήλ τέσσερις επιθέσεις, οι δύο πρώτες από Ισραηλινούς Άραβες που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος και οι δύο δεύτερες από Παλαιστίνιους που κατάγονταν από τη Τζενίν. Συνολικά από τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

Σύμφωνα με απολογισμό του AFP, 14 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και δράστες επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια από τις 22 Μαρτίου.