Ιδού η φωτογραφία που κέρδισε το βραβείο της κορυφαίας στον κόσμο για το 2022

Ιδού η φωτογραφία που κέρδισε το βραβείο της κορυφαίας στον κόσμο για το 2022

Τι σημαίνει το μακάβριο θέαμα που απεικονίζει με τα φορέματα πάνω στους σταυρούς

Μια φωτογραφία με σταυρούς απ΄όπου κρέμονται φορέματα μικρών κοριτσιών κοντά σε ένα καναδικό «οικοτροφείο» όπου βρέθηκαν τα λείψανα περίπου 215 παιδιών αυτοχθόνων το περασμένο έτος, κέρδισε το βραβείο World Press Photo για το έτος 2022.

Η φωτογραφία, που τράβηξε η φωτογράφος τεκμηρίωσης με έδρα το Έντμοντον, Άμπερ Μπράκεν, αποτυπώνει μια «ήρεμη στιγμή περισυλλογής (...) για την ιστορία της αποικιοκρατίας όχι μόνο στον Καναδά, αλλά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Ρένα Εφέντι, μέλος της κριτικής επιτροπής.

Στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας, που δημοσίευσαν οι New York Times, φορέματα μικρών κοριτσιών στα χρώματα του κόκκινου και της ώχρας κρέμονται από σταυρούς δίπλα σε έναν αυτοκινητόδρομο στο Κάμλουψ, μια μικρή πόλη της Βρετανικής Κολομβίας.

Στα αριστερά, η καμπύλη ενός ουράνιου τόξου που καταλήγει στο σημείο όπου ανακαλύφθηκε ο ομαδικός τάφος, εκεί όπου βρισκόταν ένα λεγόμενο οικοτροφείο, το οποίο ιδρύθηκε πριν από έναν αιώνα για να αφομοιώσει με τη βία τον αυτόχθονο πληθυσμό, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αυτός ο ομαδικός τάφος ήταν ο πρώτος από μια σειρά που ανακαλύφθηκαν, αναγκάζοντας τους Καναδούς να έρθουν αντιμέτωποι με το αποικιοκρατικό παρελθόν τους. Διάφορες έρευνες για αυτά τα παλιά οικοτροφεία για Ινδιάνους διεξάγονται σε όλη τη χώρα.

«Δεν έχω την εντύπωση ότι είναι μια φωτογραφία που θα μπορούσε να μου ανήκει», δήλωσε στο AFP η Άμπερ Μπράκεν, 38 ετών. «Ήταν η απεικόνιση ενός πράγματος που δημιούργησε η κοινότητα προκειμένου να τιμήσει και να ξαναφέρει στη μνήμη τα χαμένα παιδιά της», είπε.

Οι αρχές εκτιμούν πως συνολικά περισσότερα από 4.000 παιδιά μπορεί να φέρονταν ως αγνοούμενα.