Η σπάνια πάθηση ενός μοντέλου: Γιατί δε μπορεί να χαμογελάσει

Η σπάνια πάθηση ενός μοντέλου: Γιατί δε μπορεί να χαμογελάσει

H θλιβερή ιστορία της με το bullying

Μια γυναίκα στη Νέα Ζηλανδία, που γεννήθηκε με μια σπάνια ιατρική πάθηση, η οποία της στερεί την δυνατότητα να χαμογελάει, υπέγραψε συμβόλαιο με πρακτορείο μοντέλων.

Η Tayla Clement θέλει τώρα να εμπνεύσει άλλους μέσω του Zebedee Talent, ενός «επαναστατικού πρακτορείου μοντέλων που εκπροσωπεί άτομα με αναπηρίες, ορατές διαφορές, εναλλακτικές εμφανίσεις και LGBTQ+ ταλέντα».

Η 24χρονη γνωστοποίησε τα νέα μέσω Instagram, δηλώνοντας «κατενθουσιασμένη» με την εξέλιξη.

Η Tayla Clement γεννήθηκε με μια σπάνια πάθηση, που παρουσιάζεται σε 1 στα 4 εκατομμύρια, και ονομάζεται σύνδρομο Moebius, η οποία επηρεάζει τους μύες που ελέγχουν την έκφραση του προσώπου και την κίνηση των ματιών.

Λόγω της ασυνήθιστης νευρολογικής διαταραχής, δεν μπορεί να χαμογελάσει και δεχόταν bullying καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας. Σε ηλικία 12 ετών, υποβλήθηκε σε μια «εγχείρηση χαμόγελου», στην οποία οι γιατροί μεταμόσχευσαν μαλακό ιστό από το μηρό στο πρόσωπό της σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν το χαμόγελό της.

Ωστόσο, η επέμβαση απέτυχε, αφήνοντας την 24χρονη με πρησμένο και μελανιασμένο πρόσωπο.

«Για 4 χρόνια μετά την επέμβαση, δεχόμουν ακόμη περισσότερο bullying, δεν με έλεγαν πλέον απλώς άσχημη ή αηδιαστική, αντιθέτως έφερναν πλαστικές σακούλες στο σχολείο και μου έλεγαν να τις βάλω στο κεφάλι μου γιατί κανείς δεν ήθελε να με δει», λέει.

«Με έσπρωχναν από λόφους, με αγνοούσαν ακόμη και οι δάσκαλοι… και όλα αυτά επειδή δεν μπορούσα να χαμογελάσω και δεν είχα καμία κίνηση στο πρόσωπο».

Όπως εξηγεί, η ταλαιπωρία της και το συνεχές bullying τής προκάλεσαν τέτοιο στρες που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει έξι φορές πριν κλείσει τα 18 και διαγνώστηκε επίσημα με σοβαρή κλινική κατάθλιψη και άγχος με PTSD.

Η Tayla Clement μεγάλωσε κάνοντας αθλήματα και κολύμπι, αλλά τα παράτησε για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω των προβλημάτων ψυχικής υγείας μέχρι που επικοινώνησε μαζί της η Para Athletics της Νέας Ζηλανδίας, κατακτώντας το 2018 την πρώτη θέση σε πρωτάθλημα σφαιροβολίας στη Μελβούρνη.

Την επόμενη χρονιά, αγωνίστηκε στο Εθνικό Πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας, όπου έκανε ρίψη 8,28 μέτρων, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στην κατάταξη F43.

Έκτοτε έχει μιλήσει πολλές φορές δημοσίως για να δώσει δύναμη σε ανθρώπους που υποφέρουν από ανωμαλίες του προσώπου, ενώ μετρά πάνω από 23.600 followers στο Instagram.

«Πλέον ξέρω ότι γεννήθηκα για να ξεχωρίζω», λέει. «Δεν ήταν πάντα εύκολο», προσθέτει. «Έχω περάσει πολλά χρόνια μισώντας το χαμόγελό μου, ευχόμενη να είχα ένα "κανονικό" χαμόγελο, ευχόμενη να μην υπήρχα γιατί μου φαινόταν πιο εύκολο από το να είμαι ζωντανή, αλλά από θαύμα, είμαι ακόμα εδώ».

«Θέλω να ξέρετε πως ό,τι κι αν συμβεί, μπορείτε να γίνετε, να κάνετε και να πετύχετε οτιδήποτε σε αυτή τη ζωή… είστε εδώ για έναν λόγο, μην αγνοείτε τα όνειρά σας», τόνισε.