Ζελένσκι: «Παλεύουμε ενάντια στην τυραννία που θέλει να διχάσει την Ευρώπη»

Ζελένσκι: «Παλεύουμε ενάντια στην τυραννία που θέλει να διχάσει την Ευρώπη»

Ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας με τηλεδιάσκεψη στο Βελγικό Κοινοβούλιο

«Παλεύουμε ενάντια στην τυραννία, που θέλει να διχάσει την Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος σήμερα στο βελγικό κοινοβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, λέγοντας ότι αν γίνει αυτό «η τυραννία θα ξεριζώσει τις αξίες για τις οποίες είστε περήφανοι». Απευθυνόμενος στους Βέλγους βουλευτές ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι «τα ρωσικά διαμάντια που πωλούνται στην Αμβέρσα, δυστυχώς θεωρούνται πιο σημαντικά από τη μάχη που δίνουμε για την ελευθερία» και πρόσθεσε: «Η ειρήνη έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τα διαμάντια, από τα ρωσικά πλοία στα λιμάνια, από το αέριο και το πετρέλαιο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση στη Μαριούπολη. Κι όμως, «η Μαριούπολη είναι ακόμα εκεί», είπε. «Κανείς δεν είναι αρκετά αποφασισμένος να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την καταστροφή. Σας ρωτώ, όλους τους Ευρωπαίους που με ακούν: σε τι ελπίζουν αυτοί οι υπερασπιστές της Μαριούπολης, οι υπερασπιστές όλων των τόπων όπου γίνονται οι μάχες; Μάχες όχι λιγότερο τρομερές από τη Μάχη του Υπρ, είναι ίσως ακόμη χειρότερες στη Μαριούπολη», τόνισε ο Ζελένσκι.

Καταλήγοντας, ο Ουκρανός Πρόεδρος ευχαρίστησε το Βέλγιο για τη βοήθεια προς τη χώρα του, με στρατιωτικό και υλικό εξοπλισμό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η στήριξη θα συνεχιστεί. «Δόξα στην Ουκρανία», φώναξε, τέλος, ενώ οι βουλευτές σηκώθηκαν από τα έδρανα για να τον καταχειροκροτήσουν.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε απευθυνθεί στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας, όπου κάλεσε τους βουλευτές να μποϊκοτάρουν τη ρωσική ενέργεια.