Στην Κίνα ο Σεργκέι Λαβρόφ για να συμμετάσχει σε σύνοδο αφιερωμένη στο Αφγανιστάν

Στην Κίνα ο Σεργκέι Λαβρόφ για να συμμετάσχει σε σύνοδο αφιερωμένη στο Αφγανιστάν

Είναι η πρώτη επίσκεψη του στην χώρα αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έφθασε στην Κίνα για να συμμετάσχει σε διήμερη σύνοδο αφιερωμένη στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική πρεσβεία στο Πεκίνο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα του επικεφαλής της διπλωματίας του Κρεμλίνου αφότου άρχισε η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Το Πεκίνο απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση του ρωσικού στρατού, ενώ επέκρινε αντίθετα τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο κ. Λαβρόφ έφθασε στην Τουνσί (ανατολικά), όπου θα διεξαχθεί ως αύριο Πέμπτη σύνοδος των επτά χωρών που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν (εκτός της Ρωσίας και της Κίνας: του Πακιστάν, του Ιράν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν), ανέφερε η ρωσική πρεσβεία μέσω Weibo.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που κατέλαβαν εκ νέου την εξουσία στο Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο, ο Αμίρ Χαν Μουτακί, αναμένεται επίσης να πάρει μέρος στη σύνοδο, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ..

Παράλληλα, πρόκειται να διεξαχθεί σύνοδος του «μηχανισμού διαβούλευσης» για το Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή διπλωματών της Κίνας, της Ρωσίας, του Πακιστάν, καθώς και των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεκίνο.

Οι συνομιλίες αυτές θα διεξαχθούν μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη στην Καμπούλ του κινέζου ΥΠΕΞ, του Ουάνγκ Γι. Ήταν η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα αφότου κατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές πέρυσι.

Η Κίνα μοιράζεται σύνορα περίπου 76 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, σε ορεινή περιοχή με μεγάλο υψόμετρο.

Το Πεκίνο δεν κρύβει πως εδώ και χρόνια ανησυχεί για το ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να μετατραπεί σε βάση μετόπισθεν για τους αυτονομιστές και τους ισλαμιστές της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, της εθνότητας που αποτελεί την πλειονότητα του πληθυσμού στην αχανή κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά).