Εποικοδομητικές οι συνομιλίες των διαπραγματευτών Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη

Εποικοδομητικές οι συνομιλίες των διαπραγματευτών Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη

Η Μόσχα ανακοίνωσε τον «δραστικά» περιορισμό των δυνάμεών της σε Κίεβο και Τσερνίγκιφ - Το Κίεβο πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους ουκρανούς και τους ρώσους διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες. Ο Μεντίσκι είπε ακόμα ότι μια συνάντηση Ζελένσκι με Πούτιν είναι πιθανή, μόνο εάν σφραγιστεί η συμφωνία από τα υπουργεία Εξωτερικών. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε, ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία πρότεινε στις διαπραγματεύσεις την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει, ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες, ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, δήλωσαν Ουκρανοί διαπραγματευτές, σύμφωνα με το Reuters.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.