Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη στο βίντεο με την κακοποίηση Ρώσων αιχμαλώτων – Φόβοι για αντίποινα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη στο βίντεο με την κακοποίηση Ρώσων αιχμαλώτων – Φόβοι για αντίποινα

Αρχικά το Κίεβο μίλησε για ψεύτικο βίντεο, εν συνεχεία όμως ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει σοβαρά το θέμα

Ένα φρικιαστικό βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να βγάζουν από ένα φορτηγάκι Ρώσους αιχμαλώτους έξω από το Χάρκοβο και εν ψυχρώ να τους πυροβολούν στα πόδια.

Τους κρατούν αιμόφυρτους στο έδαφος και τους ανακρίνουν.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μετά από την αντεπίθεση των Ουκρανών στην περιοχή του Χαρκόβου το Σαββατοκύριακο. Υποτίθεται ότι οι εικόνες είναι από βάση του τάγματος Αζόφ, όπου μεταφέρθηκαν οι Ρώσοι αιχμάλωτοι μετά την ανακατάληψη της πόλης Ολχόβκα, 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, όπως μετέδωσε το Mega.

Αρχικά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για κατασκευασμένo βίντεο με κακομεταχείριση δήθεν Ρώσων αιχμαλώτων από δήθεν Ουκρανούς στρατιώτες. Στη συνέχεια σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου αντιμετωπίζει το θέμα πολύ σοβαρά.

«Θα γίνει έρευνα από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα ενημερωθούν όλα τα μέλη των αμυντικών δυνάμεων ότι τέτοια συμπεριφορά είναι εντελώς απαράδεκτη, είναι έγκλημα πολέμου. Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει εκεί μοιάζει με έγκλημα πολέμου. Το εάν είναι αληθινό, μπορεί να το κρίνει μόνο το δικαστήριο», δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος προέδρου Ουκρανίας.

Η Ρωσία ανήγγειλε εισαγγελική έρευνα απαιτώντας την τιμωρία των υπευθύνων.

«Οι εικόνες προκαλούν φρίκη. Απαιτείται νομική αξιολόγηση. Όσοι πήραν μέρος στα βασανιστήρια θα πρέπει να διωχθούν και να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μόλις χθες ο πρόεδρος Ζελένσκι πρότεινε στη Ρωσία την ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων, πέραν των μερικών δεκάδων που έχουν ήδη ανταλλαγεί με επιμέρους συμφωνίες.