Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη – Δραματική έκκληση για τους αμάχους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη – Δραματική έκκληση για τους αμάχους

Ο δήμαρχος της πόλης παραδέχθηκε ότι οι εισβολείς έχουν θέση την περιοχή υπό τον πλήρη έλεγχό τους

Ένα από τους βασικούς στόχου των Ρώσων επιτεύχθηκε με την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς  δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών». Έπειρα από μια εβδομαδιαία πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν άγνωστο αριθμό νεκρών αμάχων και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από το σπίτι τους, μετέδωσε η ΕΡΤ.

«Δεν είναι όλα στο χέρι μας», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» τόνισε, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, σύνδεση. Και είναι πραγματικά τρομακτικό», είπε

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μαριούπολη κατά τη διάρκεια της ρωσικής πολιορκίας, εκ των οποίων περίπου 210 ήταν παιδιά. Αυτά τα στοιχεία έδωσε νωρίτερα στα μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος της Μαριούπολης. Επίσης, καταστράφηκαν τρία νοσοκομεία και υπέστησαν ζημιές άλλα επτά. Επιπλέον, υπέστησαν ζημιές 57 σχολεία και 70 νηπιαγωγεία. Δύο εργοστάσια, ένα λιμάνι και μια στρατιωτική μονάδα υπέστησαν επίσης ζημιές στην πόλη.

Με την κατάκτηση της Μαριούπολης όλο το παραλιακό μέτωπο από την Αζοφική θάλλασα μέχρι την Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα είναι πλέον ρωσικής κυριαρχίας. Γι' αυτό οι ειδικοί εκτιμούν ότι επόμενος μεγάλος στόχων της Μόσχας είναι η κατάκτηση της Οδησσού, ώστε να μην υπάρχει διέξοδος στη θάλασσα για τους Ουκρανούς.