Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πολιορκία παραμένει το Κίεβο – Πάνω από μισό τρισ. ευρώ το κόστος για τη χώρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πολιορκία παραμένει το Κίεβο – Πάνω από μισό τρισ. ευρώ το κόστος για τη χώρα

Αύριο Τρίτη 29 Μαρτίου ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία στην Τουρκία

Υπό πολιορκία παραμένει το Κίεβο, παρά τις πρόσφατες πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από τα περίχωρα της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ενώ την ίδια ώρα μαίνονται οι συγκρούσεις σε Χάρκοβο, Μαριούπολη και άλλες περιοχές στα ανατολικά της χώρας.

Η Ουκρανία δεν βλέπει ενδείξεις στο πεδίο, ότι η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, εάν όχι να καταλάβει, αλλά να περικυκλώσει το Κίεβο. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε μετακίνηση των εχθρικών δυνάμεων μακριά από το Κίεβο», είπε σε μια ενημέρωση που μεταδόθηκε σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο δήμαρχος του Ιρπίν ωστόσο, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα. «Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram. «Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος» πρόσθεσε. Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο ενός μικρού χωριού στα ανατολικά περίχωρα του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, διαπίστωσε σήμερα ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις εκκαθάρισης στα σπίτια που καταστράφηκαν στο Μάλα Ρόγκαν, ένα μικρό χωριό σε απόσταση περίπου 4 χλμ. ανατολικά του Χαρκόβου, απ’ όπου εκδίωξαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι σοροί δύο Ρώσων στρατιωτών κείτονταν σε ένα σοκάκι του χωριού, μεγάλο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί από τις μάχες. Τουλάχιστον άλλες δύο σοροί ρίχτηκαν σε πηγάδια. «Υπάρχουν πτώματα Ρώσων λίγο πολύ παντού», περιέγραψε στο AFP ένας Ουκρανός στρατιωτικός, που υπολογίζει τις ρωσικές απώλειες σε τουλάχιστον 25 στρατιώτες. Ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, που είχαν σταθμεύσει στις αυλές των σπιτιών, καταστράφηκαν επίσης από τις μάχες.

Η επίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου διεξήχθη στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όμως οι επιχειρήσεις για την προστασία και ασφάλεια του χωριού διαρκούν κάποιες ημέρες, με τους Ρώσους στρατιώτες να κρύβονται σε κελάρια ή στα γύρω δάση, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιωτικούς. «Τα στρατεύματά της απελευθερώνουν το Μάλα Ρόγκαν και αυτό είναι σημαντικό, διότι από εκεί βομβαρδίζουν συνεχώς κατοικημένες περιοχές της πόλης», δήλωσε σε τοπικό μέσο ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιγκόρ Τερέκοφ.

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο ανακοίνωσε την διακοπή των προσπαθειών απομάκρυνσης πολιτών από πολιορκημένες πόλεις, επικαλούμενο προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη, χωρίς ηλεκτροδότηση, στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Είκοσι έξι λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση, πρόσθεσε.

Πάνω από 500 δισ. ευρώ το κόστος του πολέμου για την Ουκρανία

Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής κοστίσει στην τελευταία 564,9 δισ. δολάρια (514 δισ ευρώ) σε ό,τι αφορά καταστροφές στις υποδομές, απώλειες σε οικονομική ανάπτυξη και σε άλλους παράγοντες, δήλωσε σήμερα η ουκρανή υπουργός Οικονομικών, Γιούλια Σβιριντένκο.

Σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο η υπουργός ανέφερε, ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει καταστροφές σε 8.000 χλμ. οδικού δικτύου και σε 10 εκατ. τετραγωνικά μέτρα κατοικιών.

Ξεκινούν αύριο στην Τουρκία οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι τριήμερες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα στην Τουρκία, πήραν αναβολή για αύριο Τρίτη στις 10:00, με το Κρεμλίνο να δηλώνει, ότι είναι σημαντικό να διεξαχθούν τετ α τετ, παρά την απουσία προόδου μέχρι σήμερα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν κατά την διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας για την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, με την Αγκυρα να ελπίζει, ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι δεν έχει γίνει πρόοδος σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα σχόλια του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που δήλωσε ότι ο Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «χασάπη», δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, αποτελούν πηγή ανησυχίας και ότι Κρεμλίνο θα συνεχίσει να παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.