Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι βομβαρδισμοί σε πολλές πόλεις – Εκατόμβη νεκρών και ομαδικοί τάφοι στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι βομβαρδισμοί σε πολλές πόλεις – Εκατόμβη νεκρών και ομαδικοί τάφοι στη Μαριούπολη

Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να έχουν ανακαταλάβει θέσεις στα περίχωρα του Κιέβου - Στόχος η πλήρης κατάληψη του Ντονμπάς λέει η Ρωσία

Μαίνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί πολλών πόλεων της Ουκρανίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να φέρονται να έχουν υποχωρήσει από τα περίχωρα του Κιέβου, ενώ στη μαρτυρική Μαριούπολη γίνεται λόγος για εκατόμβη νεκρών στο θέατρο που βομβαρδίστηκε στις 16 Μαρτίου και για ομαδικούς τάφους.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν δεξαμενές καυσίμων στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ωστόσο σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, τις οποίες επιβεβαιώνει και το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν εκ νέου πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χλμ. ανατολικά του Κιέβου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν προς τα σύνορα με τη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες και υπέστησαν βαριές απώλειες, κατά την ίδια πηγή.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ουκρανική στρατιωτική μονάδα στο Ντνίπρο, με άγνωστο αριθμό θυμάτων και τον κυβερνήτη της περιοχής, Βαλέντιν Ρεζνίτσενκο, να κάνει λόγο για «σοβαρή καταστροφή». Πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σημειώθηκαν επίσης στο Χάρκοβο, με την αστυνομία να κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς. Αποκλεισμένη από ρωσικές δυνάμεις είναι η πόλη Τσερνίχιβ στην βόρεια Ουκρανία, με τον περιφερειακό κυβερνήτη να αναφέρει, ότι η πόλη δέχεται πυρά από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη.

Ο ρωσικός αποκλεισμός συνεχίζεται και στο Χάρκοβο, το Σούμι και το Ιζιούμ. Στην πόλη Μπορισπίλ η οποία απέχει 30 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, περίπου 20.000 κάτοικοι την εγκατέλειψαν σήμερα, όπως δήλωσε σήμερα στα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα ο δήμαρχός της. Ο Βολοντίμιρ Μπορισένκο κάλεσε και τον υπόλοιπο κόσμο να φύγει από την πόλη, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος αριθμός αμάχων στα γύρω χωριά καθιστά δύσκολο για τα ουκρανικά στρατεύματα να απομακρύνουν τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή.

Εκατόμβη νεκρών και ομαδικοί τάφοι στη Μαριούπολη

Πιο τραγική είναι η κατάσταση στην ισοπεδωμένοι από τους βομβαρδισμούς Μαριούπολη. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί από τον βομβαρδισμό θεάτρου της πόλης στις 16 Μαρτίου, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 1.000 άμαχοι, ανέρχονται σε τουλάχιστον 300. Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα δε, ότι οι παρατηρητές λαμβάνουν πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στην πόλη, μεταξύ των οποίων για έναν που φαίνεται ότι έχει 200 σορούς.

«Λαμβάνουμε αυξανόμενες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους, που βρίσκονται εκεί», δήλωσε η Ματίλντα Μπόγκνερ σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάποια από τα στοιχεία που έχουν προέρχονται από δορυφορικές εικόνες. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αναφερόμενη στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, η δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να ανοίξει σήμερα σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη.

Οι ρωσικές δυνάμεις πάντως κατάφεραν βομβαρδίζοντας την Μαριούπολη, να ανοίξουν έναν χερσαίο διάδρομο, που συνδέει πλέον την Κριμαία με το Ροστόφ της Ρωσίας, κάτι που η η Ουκρανία είχε αποκλείσει μέχρι τώρα. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επικεντρωθεί πλέον στην πλήρη κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς, που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...