Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνεται το ρωσικό «σφυροκόπημα» στη χώρα – Τρόμος για πιθανή χρήση πυρηνικών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνεται το ρωσικό «σφυροκόπημα» στη χώρα – Τρόμος για πιθανή χρήση πυρηνικών

Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα σε περιοχές του Κιέβου - Ανηλεείς βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Τρόμο στον πλανήτη προκαλεί η προειδοποίηση ανώτατου Ρώσου διπλωμάτη στα Ηνωμένα Έθνη, ότι «η χρήση πυρηνικών όπλων δεν μπορεί να αποκλειστεί, εάν η Ρωσία δεχτεί πρόκληση ή επίθεση από το ΝΑΤΟ», την ώρα που συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα, ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από κάποιες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να ελπίζει, ότι θα περικυκλώσει και θα καταλάβει το Κίεβο. «Σε μερικούς τομείς ο εχθρός έχει οπισθοχωρήσει περισσότερο από 74 χλμ., σε κάποιους άλλους τομείς ο εχθρός βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ.» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ σε τηλεοπτική ενημέρωση.

Χωρίς να επικαλείται κάποια αποδεικτικά στοιχεία, ο ίδιος ανέφερε ότι το Κρεμλίνο έχει αποστείλει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Λευκορωσία, για να ενισχύσει τα στρατεύματα του που επιτίθενται στο Κίεβο. Την ίδια ώρα πάντως, τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 ακόμη τραυματίστηκαν σε έναν ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο, στην βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ με ανάρτηση του στο Telegram.

Ο βομβαρδισμός που εξαπολύθηκε με «όπλα μεγάλου βεληνεκούς», έπληξε ένα ταχυδρομείο κοντά στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής ελάμβαναν ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε ο Σινεγκούμποφ, κάνοντας λόγο για ένα «νέο έγκλημα των Ρώσων κατακτητών». Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που αριθμούσε πριν τον πόλεμο σχεδόν 1,5 εκατ. κατοίκους, βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα. Από την αρχή της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, η πόλη σφυροκοπείται από ρωσικούς βομβαρδισμούς που έχουν καταστρέψει σχεδόν 1.000 κτίρια στην περιοχή, τα περισσότερα από τα οποία είναι κτίρια κατοικιών, δήλωσε την Δευτέρα ο δήμαρχος της, Ιγκόρ Τερέχοφ.

Εν τω μεταξύ, το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα, ότι τουλάχιστον 1.035 άμαχοι σκοτώθηκαν και ακόμη 1.650 τραυματίστηκαν σε έναν μήνα του πολέμου στην Ουκρανία. Ενενήντα παιδιά συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι πραγματικοί αριθμοί πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότεροι, λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν στις αναφορές που φθάνουν από περιοχές με έντονες εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένης της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης.

Η UNICEF ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ότι 4,3 εκατομμύρια παιδιά - περισσότερα από τα μισά από τα 7,5 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας κάτω των 18 ετών - έχουν εκτοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων των 1,8 και πλέον εκατομμυρίων που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.