Αλεξέι Ναβάλνι: Δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 9 ετών για απάτη

Αλεξέι Ναβάλνι: Δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 9 ετών για απάτη

Πως αντέδρασε στο άκουσμα της απόφασης ο επικριτής του Κρεμλίνου

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον φυλακισμένο επικριτή του Κρεμλίνου, τον Αλεξέι Ναβάλνι, σε κάθειρξη 9 ετών κατηγορούμενο για απάτη, σε μια απόφαση που θα κρατήσει τον γνωστότερο αντίπαλο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εκτός της ενεργού πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Ο Ναβάλνι, που κρίθηκε επίσης ένοχος για προσβολή του δικαστηρίου, ήδη εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών σε φυλακή ανατολικά της Μόσχας για παραβίαση όρων που σχετίζονται με κατηγορίες, οι οποίες όπως υποστηρίζει είναι κατασκευασμένες για να εμποδίσουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Ο Ναβάλνι, στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε επίσης πρόστιμο 1,2 εκατ. ρουβλίων (11.535 δολαρίων) απέρριψε την τελευταία υπόθεση σε βάρος του, λέγοντας ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη, και δήλωσε αθώος.

Φανερά αδυνατισμένος ο Ναβάλνι

Ο Ναβάλνι ο οποίος εμφανίστηκε στο δικαστήριο φανερά αδυνατισμένος στεκόταν δίπλα στους δικηγόρους του σε ένα δωμάτιο με την παρουσία αξιωματικών της υπηρεσίας ασφαλείας των φυλακών καθώς ο δικαστής διάβαζε τις κατηγορίες εναντίον του.

Ο 45χρονος έδειχνε ατάραχος, είχε χαμηλωμένο το βλέμμα και φυλλομετρούσε δικαστικά έγγραφα.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι φυλακίστηκε τον περασμένο χρόνο όταν επέστρεψε στη Ρωσία αφού νοσηλεύτηκε στη Γερμανία έπειτα από τη δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα σοβιετικής κατασκευής στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σιβηρία, το 2020. Ο ίδιος κατηγορεί τον Πούτιν για την επίθεση.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι δεν έχει δει κάποιες αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και αρνήθηκε ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε τυχόν δηλητηρίασή του.