Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί και πολιορκία για 27η ημέρα σε όλα τα μέτωπα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί και πολιορκία για 27η ημέρα σε όλα τα μέτωπα

Σε κλοιό βρίσκονται το Κίεβο και πολλές μεγάλες πόλεις - Πυρά από τη θάλασσα δέχεται η Οδησσός

Σε καθεστώς πολιορκίας με συνεχείς βομβαρδισμούς ακόμη και κατοικημένων περιοχών βρίσκεται το Κίεβο και πολλές μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας για 27η ημέρα, ενώ η Οδησσός βρίσκεται αντιμέτωπη με πυρά από πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στο Κίεβο, το Χάρκοβο, την Μαριούπολη, το Λβιβ και την Οδησσό ακούγονται σειρήνες από το πρωί, ενώ εκρήξεις ακούγονται ανά διαστήματα, από τα ρωικά πυρά εναντίον στόχων. Μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, αλλά η προσπάθειά της να το κάνει, συνιστά "αυτοκτονία", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Ολέξι Αρεστόβιτς.

Ο ίδιος υποστήριξε, ότι οι ενεργές εχθροπραξίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία μπορεί να τελειώσουν σε δύο με τρεις εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία ζήτησε σήμερα εκ νέου από τη Ρωσία, να επιτρέψει να μεταφερθούν ανθρωπιστικές προμήθειες στην Μαριούπολη και να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις. "Αξιώνουμε το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους", δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης στην ουκρανική τηλεόραση.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ σημείωσε παράλληλα, ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν να φτάσουν ανθρωπιστικές προμήθειες στους κατοίκους της Χερσώνας, επίσης στη νότια Ουκρανία. Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί μετά την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους.

Παράλληλα ο δήμαρχος της πόλης Μπορισπίλ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο διεθνές αεροδρόμιο, συνέστησε σήμερα στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη αν μπορούν λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται εκεί κοντά. Ο δήμαρχος Βολοντίμιρ Μπορισένκο δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένη απεύθυνσή του στους δημότες, ότι σημειώνονται μάχες στην περιοχή του Κιέβου στην οποία βρίσκεται το Μπορισπίλ. "Δεν υπάρχει ανάγκη να βρίσκεστε τώρα στην πόλη, καθώς ήδη σημειώνονται μάχες στην περιοχή γύρω από αυτή. Καλώ τον άμαχο πληθυσμό να δείξει εξυπνάδα, να απευθυνθεί στο τηλεφωνικό μας κέντρο και να εγκαταλείψει την πόλη μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία", σημείωσε.