«Υπήρξα αξιόπιστος», είναι το μότο του Μακρόν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

«Υπήρξα αξιόπιστος», είναι το μότο του Μακρόν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα απεξαρτηθεί πλήρως από το πετρέλαιο και τον άνθρακα»

«Υπήρξα αξιόπιστος», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζοντας σήμερα από το Παρίσι τις βασικές γραμμές του προεκλογικού προγράμματός του, ενώπιον 250 δημοσιογράφων.

«Η ανεργία και οι φόροι μειώθηκαν, όπως είχα υποσχεθεί, και αυτό παρά την κρίση του κορονοϊού», υπογράμμισε ο Mακρόν.

«Πρέπει να κάνουμε επιλογές ιστορικού χαρακτήρα», είπε αναφερόμενος στην ερχόμενη πενταετία επισημαίνοντας ότι η πρόοδος και ο ανθρωπισμός είναι οι αρχές της Γαλλίας από το Διαφωτισμό και μετά. «Στόχος μας είναι η εθνική ανεξαρτησία σε μια ισχυρή Ευρώπη», είπε ακόμη ο Μακρόν θέτοντας τέσσερις προτεραιότητες: την άμυνα, τον αγροτικό τομέα, την ενέργεια και τον πολιτισμό. Έκανε λόγο για αύξηση των αμυντικών δαπανών, του έμψυχου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων και των επενδύσεων στην αμυντική τεχνολογία. Υποσχέθηκε επίσης ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και περισσότερα και καλύτερα προϊόντα.

Ως προς την ενέργεια, ο Μακρόν ανέφερε πως «θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα απεξαρτηθεί πλήρως από το πετρέλαιο και τον άνθρακα». Ως προς την παιδεία και τον πολιτισμό δεσμεύτηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού της επαγγελματικής επιμόρφωσης των νέων και υπέρ της ενίσχυσης της καλλιτεχνικής παραγωγής και των ανθρώπων της. Αναφερόμενος στον κοινωνικό τομέα, ο Μακρόν υποσχέθηκε πλήρη απασχόληση αλλά και αναμόρφωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

Επεσήμανε συγκεκριμένα την γενική αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, αλλά και ελάχιστη σύνταξη ύψους 1.100 ευρώ. Τόνισε επίσης ότι η παιδεία και η υγεία παρά το γεγονός ότι η Γαλλία επένδυσε μεγάλα ποσά τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να είναι οι δύο τομείς όπου εμφανίζονται οι μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες. Προς τον σκοπό αυτό, δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες στις υποδομές, τις αποδοχές δασκάλων και καθηγητών, καθώς και των εργαζομένων στον υγειονομικών τομέα.