Βρετανία: Η Αστυνομία προειδοποιεί ότι έφηβοι εμπλέκονται στην ακροδεξιά τρομοκρατία

Βρετανία: Η Αστυνομία προειδοποιεί ότι έφηβοι εμπλέκονται στην ακροδεξιά τρομοκρατία

Εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του αριθμού σε αυτές τις ηλικίες

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας δήλωσε σήμερα ότι η αστυνομία έχει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του αριθμού των νέων και παιδιών που εμπλέκονται με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Ο Ματ Τζουκς δήλωσε πως νέοι, κυρίως αγόρια στην αρχή της εφηβείας τους, ριζοσπαστικοποιούνται από μόνοι τους μέσω του διαδικτύου και κατόπιν εξελίσσονται στον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Μιλάμε για αγόρια ηλικίας, κατά κύριο λόγο, 14, 15 χρονών», είπε ο Τζουκς σε δημοσιογράφους.

«Πρόκειται για μια ηλικιακή ομάδα που είναι σημαντικά νεότερη σε σύγκριση με όσα έχουμε δει στο παρελθόν».

Η βρετανική αστυνομία έχει προειδοποιήσει εδώ και κάποιο καιρό για την αύξηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού, όμως ο Τζουκς είπε ότι όσοι εμπλέκονται είναι ολοένα και πιο νέοι. Το 2021, εκ των 186 συλλήψεων για τρομοκρατία, το 40% σχετιζόταν με φερόμενη ακροδεξιά τρομοκρατία. Εκ των 20 παιδιών που συνελήφθησαν, τα 19 σχετίζονταν με ακροδεξιές ιδεολογίες.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα αγόρι που ηγείτο μιας νεοναζιστικής οργάνωσης και διέπραξε το πρώτο του έγκλημα σε ηλικία μόλις 13 ετών, καταδικάστηκε για κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία, ενώ τον περασμένο Ιούλιο, ένας άλλος 13χρονος συνελήφθη και κατόπιν ομολόγησε ότι έχει στην κατοχή του πληροφορίες χρήσιμες για έναν τρομοκράτη.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σε βάρος ενός 15χρονου ασκήθηκαν διώξεις για τρομοκρατικά εγκλήματα.

Αν και ο Τζουκς είπε ότι οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν τη διανομή τρομοκρατικού υλικού στο διαδίκτυο, άλλοι προχώρησαν στον σχεδιασμό επιθέσεων.

«Υπάρχει μια εικόνα εδώ νεαρών ανθρώπων που ξοδεύουν πολύ χρόνο στο να συζητάνε και να μοιράζονται και να ανταλλάσσουν υλικό στο διαδίκτυο», εξήγησε. «Όμως, βλέπουμε κάποιους από αυτούς να μετακινούνται στο να σχεδιάζουν τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων».

Συνολικά από το 2017, όταν η Βρετανία βρέθηκε αντιμέτωπη με πέντε φονικές επιθέσεις, ο Τζουκς λέει ότι 32 συνωμοσίες απετράπησαν, εκ των οποίων οι 18 συνδέονται με την ισλαμιστική τρομοκρατία και 12 με ακροδεξιό εξτρεμισμό.