Αυτή είναι η συμφωνία 15 σημείων Ουκρανίας και Ρωσίας για το τέλος του πολέμου

Αυτή είναι η συμφωνία 15 σημείων Ουκρανίας και Ρωσίας για το τέλος του πολέμου

Τι αποκαλύπτουν οι Financial Times για τις συζητήσεις των δύο πλευρών - Ποιοι είναι οι φόβοι που εκφράζονται από το Κίεβο - Ρίχνει την αισιοδοξία το Κρεμλίνο

Παράθυρο αισιοδοξίας έχει ανοίξει ότι θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία, εφόσον οι δύο αντιμαχόμενες χώρες προχωρήσεις και υλοποιήσουν την συμφωνία των 15 σημείων που αποκάλυψαν οι οι Financial Times.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Μέσο Ενημέρωσης, στο προσχέδιο που έχει συμφωνθεί περιλαμβάνεται κατάπαυση πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, αν το Κίεβο ανακηρύξει την ουδετερότητά του και αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του.

Οι Financial Times επικαλούνται τρία άτομα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Όπως αναφέρεται, η συμφωνία, την οποία οι δύο πλευρές συζήτηση για πρώτη φορά τη Δευτέρα, περιλαμβάνει την ανάκληση, εκ μέρους της Ουκρανίας, των φιλοδοξιών της για είσοδο στο ΝΑΤΟ και τη δέσμευσή της να μην έχει στα εδάφη της ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα «προστασία» από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Τουρκία.

Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία δήλωσαν σήμερα ότι σημείωσαν πρόοδο στους όρους της συμφωνίας, ωστόσο αξιωματούχοι από το Κίεβο παραμένουν δύσπιστοι ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι πλήρως διατεθειμένος να γίνει ειρήνη. Για τον λόγο αυτό εκφράζουν τις ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να κερδίζει χρόνο για να συνεχίσει την επίθεσή της και να πετύχει τους στόχους της στο πεδίο.

«Πολύ νωρίς για να αποκαλυφθούν πιθανές συμφωνίες» λέει το Κρεμλίνο

Είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου ήρθαν μετά από δημοσίευμα των Financial Times νωρίτερα σήμερα που ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα προκαταρκτικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων, τονίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε τρία άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες ότι το σχέδιο περιελάμβανε κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του.